Interdicția administrației Trump privind avorturile este ură îndreptată împotriva femeilor, avertizează Kate Gilmore iar această formă de ură se transmite mondial.
Politica americană privind avortul este o formă de ură extremistă, care se îndreaptă spre o tortură a femeilor, a declarat pentru Guardian adjunctul comisarului pentru drepturile omului.
Atacul asupra drepturilor femeii este o “criză”, bine organizată și bine întreținută de grupuri extremiste. “Este clar că este vorba de tortură – este o lipsă a dreptului la sănătate”, a avertizat ea. Gilmore, numită adjunct al comisarului pentru drepturile omului în 2015, a declarat că interzicerea avortului în unele state din SUA și încercările administrației Trump de a elimina limbajul care descrie acte de viol în zonele de conflict din documentele internaționale importante a fost “profund tulburatoare”.
“Aceasta este o criză. Este o criză îndreptată împotriva femeilor “, a spus ea, avertizând că încă nici măcar nu simțim amploarea acesteia. Gilmore, care a vorbit săptămâna trecută la un eveniment Guardian despre încercarea de a implementa drepturile de reproducere, a declarat că grupurile care se opun libertăților femeilor – sunt conservatoare, sunt organizații creștine care au fost bine organizate și care ignoră dovezi pentru a-și putea promova ideologia. “Este un atac asupra adevărului, a științei și a valorilor și normelor universale”, a spus ea.
Dovezile arată că interzicerea avortului nu oprește femeile să renunțe la o sarcină. În schimb, interzicerea avortului împinge femeile să găsească metode nesigure pentru întreruperile de sarcină. Potrivit Institutului Guttmacher, aproximativ 56 de milioane de avorturi au fost efectuate anual între 2010 și 2014. Dintre acestea, 25 de milioane au fost considerate nesigure, punând în pericol viața femeilor din mediile sărace. În țările bogate, aproximativ 30 de femei mor la fiecare 100.000 de avorturi nesigure, însă în țările mai sărace numărul deceselor se ridică la 220, a constatat Organizația Mondială a Sănătății. În Africa sub-sahariană, numărul este de 520.
“Trebuie să strângem dovezile și faptele și să fim solidare/solidari cu femeile, în special cu femeile tinere și cu femeile minoritare care sunt în țările în care există conflicte armate.”, a spus Gilmore. Gilmore a povestit despre cazul unei fetițe de 14 ani din Nicaragua. Fata avea doi copii; cel mai mare, în vârstă de trei ani, a fost rezultatul unui viol – fata fusese violată chiar de unchiul său. În Nicaragua este interzis avortul, astfel încât fetei nu i s-a permis să pună capăt sarcinilor. “Ea a fost amenințată atunci când a solicitat să i se facă întrerupere de sarcină.”