Poluarea aerului produce mult mai multe daune plămânilor decât se credea până acum, au realizat oamenii de știință, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Respiratory European. Cercetătorii au descoperit că poluarea îmbătrâneşte mult mai repede plămânii.
Capacitatea de funcţionare a plămânilor scade ca parte a îmbătrânirii naturale, însă acest studiu a constatat că expunerea la la particule de poluare (amestec de lichide cu praf, fum, funingine) îmbătrânește chiar și mai repede plămânii – și cu cât este mai mare poluarea cu care vă expuneți, cu atât mai repede vă îmbolnăviți plămânii.
Studiul arată că expunerea pe an la cinci micrograme pe metru cub de particule de poluare, peste limita considerată sigură, înseamnă îmbătrânirea plămânilor cu doi ani și o reală reducere a capacității pulmonare. Particulele de poluare sunt un amestec de lichide cu praf, fum, funingine, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Acestea din urmă provin de la instalații pe bază de cărbune și gaze naturale, de la mașini, agricultură, drumuri neasfaltate și șantiere de construcții.
În aceste zone, unde oamenii inhalează aer cu peste 10 micrograme de particule de poluare pe metru cub, numărul cazurilor de BPOC (boala obstructivă pulmonară cronică) era de patru ori mai mare decât în situațiile în care persoanele locuiau cu fumători. BPOC este un termen folosit pentru bolile de plămâni care blochează circulația aerului și creează dificultăți de respirație și reprezintă a treia cauză de deces la nivel mondial. Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii utilizând date de la UK Biobank. Ei au chestionat peste 300.000 de persoane, iar participanții au fost supuși unor teste medicale pentru a determina funcția pulmonară reală. Studiul s-a desfășurat între 2006 și 2010. S-au luat în considerare ocupațiile oamenilor care îi pot expune la poluare și la fumul de țigară.
Oamenii de știință cred că poluarea aerului are un impact atât de mare deoarece cauzează inflamații ale plămânilor, iar astfel căile respiratorii sunt îngustate, iar respirația devine greoaie. Poluarea aerului crește riscul de boli de inimă, atac de cord și cancer de plămâni. „Poluarea aerului are un impact de aproape două ori mare asupra scăderii capacității pulmonare și de trei ori creșterea riscului de BPOC în cazul participanților din țările cu venituri mici, față ce cei din țări cu venituri mari, expuși la aceeași poluare a aerului”, a transmis Anna Hansell, autoarea studiului și profesor de epidemiologie a mediului la Universitatea din Leicester, Anglia, potrivit CNN.
Ea crede că impactul diferit pe care îl are același nivel de poluare ține și de alți factori de luat în calcul în cazul zonelor cu venituri mici, cum ar fi condițiile din gospodării, dietele sărăcăcioase sau accesul limitat la servicii medicale. Se așteaptă ca numărul cazurilor de BPOC să crească de zece ori în următorii ani din cauza nivelului în creștere a poluării aerului, dar și a crizei climatice.