Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Povestea cu bani și deloc miraculoasă a nămolului din Techirghiol

În urmă cu câteva zile citeam că nămolul din Lacul Techirghiol încinge spiritele pe litoral. Iar. După ce o firmă din Germania a cumpărat 70 la sută din suprafaţa lacului şi îl va exporta, specialiştii sunt alarmaţi, deoarece, cu timpul, nămolul va dispărea.

Înțeleg că, pentru ca să-şi recapete proprietăţile terapeutice, nămolul trebuie adus înapoi în lac, ceea ce nu va fi posibil dacă ajunge în străinătate. Nămolul de la Techirghiol aduce pe litoral, în fiecare an, peste 100.000 de turişti, iar jumătate dintre ei sunt străini. Firma din Germania, care a cumpărat două treimi din suprafaţa lacului, vrea să extragă şi să exporte nămolul miraculos, fără să-l aducă înapoi, aşa cum este necesar ca să se regenereze.

Despre un film publicitar de 90 de minute cu nămol, ghiol și copii miracol

Coincidența face că tot acum câteva zile am văzut filmul Miracolul din Tekir (2015, în regia Ruxandrei Zenide) la HBO.

Un film despre o poveste stranie de maternitate, în care sunt implicați: o tânără femeie care pretinde că a rămas însărcinată cu iubitul ei mort care locuiește în prezent în nămolul dintr-un ghiol știut doar de ea (Mara), o româncă din diaspora foarte bogată și care s-a întors în țară ca să rămână însărcinată (Lili), un preot care pare îndrăgostit de Mara și personalul unui spital gen Spa. Mara, femeia singură și bănuită de comunitate de vrăjitorie – Dorotheea Petre – este credibilă până la un punct după care, după un soi de tradiție românească cinema, devine incoerentă. Se poate să nu fi înțeles eu toată povestea creată în jurul legendelor nămolului de la Tekirghiol. În definitiv, filmul se vrea o poveste supranaturală care să promoveze nămolul și efectele lui miraculoase. Căci am fost destul de mirată să aflu că filmul chiar a fost un soi de clip publicitar de 90 de minute. “Atât filmul cât şi brandul de produse cosmetice şi terapeutice Techir au drept obiectiv reamintirea publicului român despre importanţa staţiunii balneo-climaterice Techirghiol, prin valorificarea resurselor naturale ale lacului Techirghiol. Acest lucru va avea un puternic impact pozitiv la nivel publicitar prin readucerea unei valori autentice românesti în atenţia României cât şi a Europei.” – am aflat de aici. De asemenea, din momentul începerii filmărilor, la finalul lui 2014, brandul autohton de produse cosmetice şi terapeutice Techir reprezentat prin co-fondatoarea Oana Stan, a fost implicat în acest proiect cinematografic, având în vedere „valorile pe care le au în comun.” Cumva, sloganul firmei de cosmetice chiar duce spre titlul filmului – „Miracolul vine la tine” – ;i Miracolul din Tekir.

Unde ungi cu nămol și unde crapă

Miracolul nămolului a ajuns în 2016 la nemți, care s-au îndreptat deloc miraculos din punct de vedere al comunității și oamenilor de știință spre intenția de exploatare maximă a zonei. Căci panica de acum a locuitorilor nu este nouă. În 2017, deja se auzise că o firmă din Germania vrea să investească peste 50 de milioane de euro ca să ridice un complex turistic şi balnear. Primarul din Techirghiol știa încă de atunci că nemţii vor exporta nămolul şi nu aproba investiţia. Iulian Soceanu, primarul oraşului Techirghiol, a vrut chiar să organizeze un referendum local pe tema asta. Totul s-a petrecut ca de obicei, sanatoriul balnear deja existent din Techirghiol deţinea monopol pe nămolul din lac. Apoi, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale s-a gândit la realizarea unui studiu despre nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol. Studiul urma să stabilească, printre altele, cantităţile optime care pot fi exploatate, modalităţile prin care nămolul utilizat poate fi repus în lac, în caz că altcineva avea să-și manifeste vreo intenție în acest sens. “Susţinem acest demers, cu condiţia să se suspende toate licenţele de explorare vizavi de exploatare care urmează să fie date de către statul român până la finalizarea acestui studiu”, spunea primarul. El considera că cel mai în măsură să exploateze această resursă ar fi fost Consiliul Local, fie printr-o societate a acestuia, fie printr-un parteneriat public-privat. Ah, dulcele parteneriat public-privat! Studiile s-au făcut deci a venit vremea ca o altă firmă să se arate interesată.

Astfel că Tiberiu Duma, reprezentantul firmei SC Formin Techirghiol SRL, cea care a concesionat o parte din Lacul Techirghiol a ajuns în situația în care, cu toate studiile din lume, să spună că nu poate garanta 100 la sută că o parte din nămol nu va fi exportat deoarece nu există reglementări legale care să interzică vânzarea unei resurse. Căci firma SC Formin Techirghiol SRL găsise un investitor german care dorea să construiască un hotel şi o zonă de spa la Techirghiol. Nu e vorba doar de faptul că nămolul, exportat în cantități industriale din lac, riscă să dispară cu desăvârșire. Este vorba, așa cum spunea încă de atunci managerul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almășan, că liberalizarea prețului la nămol ar însemna scumpirea tratamentelor, fapt ce îi va afecta mai ales pe pensionari. Bine, doar pe cei români. În plus: „ca să nu ajungem ca la Roșia Montană, trebuie lucrat doar cu avizele de mediu, exploatarea durabilă se face condiționat”, a punctat și geologul Costina Fulga. În prezent, doar Centrul balnear din Techirghiol extrage nămol, apoi îl distribuie pe tot litoralul, dar se presupune că el este returnat şi ajunge înapoi în lac.

Cine sunt cei de la Formin care au pus mâna pe „miracolul de la Tekir”

Formin SA (de care aparține SC Formin Techirghiol SRL) este fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş. Societatea a primit în 2013 de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector din lacul Techirghiol. Pe baza acestui studiu, Formin Techirghiol SRL, în spatele căruia se află Abris Lelbach, a cerut emiterea unei Hotărâri de Guvern care să ofere licenţa de exploatare a resursei din lac. Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est. Apoi, guvernul, în 2016, a aprobat explorările în lac după resursa minerală, urmând să dea și licența de exploatare. Ca fapt divers, doi ani mai târziu, aceeași firmă SC Formin SA, patronată de Nelu Varga și Vasile Albulescu, așteaptau de la ANRM eliberarea unei alte licențe de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp. Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat. E fabulos dosarul 278/1/2015 în care Nelu Varga era inculpat alături de vedete precum Tudor Chiuariu, fostul ministru PNL al Justiţiei, Viorel Hrebenciuc, fost membru important PSD, avocatul Ioan Adam, prinţul Paltin Sturdza şi afaceristul Daniel Călugăr, devenit cunoscut după ce a participat alături de firma Euroconstruct (aparţinând lui Dorin Cocoş) la decontaminarea terenului de la fostele Uzine Chimica Turda. Practic poți să vezi cum reprezentanții tuturor guvernelor de până acum au reușit să lucreze împreună în pace și prietenie, fără să se certe, desigur, în folos propriu. Printre altele, Nelu Varga este patronul echipei de fotbal CFR Cluj.

Miliardarul german Abris Lelbach, sursă foto ziardecluj.ro

Formin Techirghiol SRL îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionar la echipa de fotbal Werder Bremen, care investește şi în sportul românesc (prin preluarea CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul lacului Techirghiol.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Petreceți Ziua Națională în compania artei! Acces gratuit la MNAR de 1 Decembrie

Andreea Damian

INCREDIBIL: Delia impuscata cu un pistol cu bile la un concert

Zodiacul psihopaților. Cele 5 zodii brutale și manipulatoare

Andreea Damian

Ion Lucian a încetat din viaţă

Sărbătoritul zilei de 7 iulie

realitatea

Scrie un comentariu