Tabu
CULTURESlider

Povestea fascinantă a lui Marie Tussaud și a imperiului ei de ceară

Probabil n-ai să găsești nicio o persoană care să nu fi auzit vreodată de Marie Tussaud și de sculpturile ei de ceară. Muzeul ei de ceară a devenit unul dintre principalele atracții turistice din Londra care, ca un magnet, atrage turiști din întreaga lume.

Madame Tussaud s-a născut de fapt Marie Grosholtz, în anul 1761 la Strasbourg, Franța, la scurt timp după ce tatăl ei, Joseph Grosholtz, a fost ucis în războiul de șapte ani. Și-a petrecut copilăria în Berna, Elveția, în casa anatomistului și modelatorului de ceară, dr. Philippe Curtius, unde mama ei lucra ca menajeră. Curtius, pe care Marie îl numea unchiul ei, a învățat-o arta modelării cu ceară.

La vârsta de 15 sau 16 ani, ea și-a făcut primul portret de ceară – figura filosofului Voltaire. Mai târziu, Tussaud a creat multe figuri ale unor oameni celebri din acele vremuri, printre care Jean-Jacques Rousseau și Benjamin Franklin. Marie a devenit, de asemenea, favorită la palatul Versailles și a învățat-o pe Esora lui Ludovic al XVI-lea, regele Franței, arta modelajului.

În 1789, când a izbucnit Revoluția franceză, atât Marie Tussaud, cât și profesorul ei, Philippe Curtius, au intrat în dizgrații. Marie a fost arestată și capul a fost ras pentru a o pregăti pentru execuție, dar, din fericire, a fost eliberată datorită unuia dintre susținătorii lui Curtius.

În vremurile grele ale revoluției, Tussaud și Curtius au primit un rol nou, dar groaznic – de a face măști de ceară oamenilor care urmau să fie executați. În acele vremuri, fotografia încă nu exista, iar astfel de măști au fost create pentru a păstra vie memoria persoanei după moartea sa.

Se crede că în timpul acestei triste misiuni, Marie a creat măștile lui Ludovic al XVI-lea, al Mariei Antoinette și al lui Jean-Paul Marat.

Faima și moștenirea lui madame Tussaud

După moartea lui Philip Curtius în 1794, Marie Tussaud a moștenit lucrările sale de ceară. În 1795, Marie s-a căsătorit cu inginerul François Tussaud. Cuplul a avut 3 copii, o fată care a murit după naștere și 2 fii, Joseph și François. Relația dintre soți a devenit tensionată și, în 1802, iluzionistul german Paul Philidor i-a sugerat lui Marie să meargă la Londra. Ea a fost de acord și a plecat de acasă cu unul dintre fiii ei. La Londra, Marie Tussaud, un artist de ceară talentat în vârstă de patruzeci de ani, a decis să înceapă o afacere proprie.

Madame Tussaud a organizat o expoziție a lucrărilor sale de ceară. În fiecare oraș, lucrările sale au atras mulți vizitatori curioși și i-au adus faimă și profit. În 1822, al doilea fiu al lui Marie, François, s-a alăturat mamei și fratelui său și a devenit parte a afacerii cu ceară a familiei.

În 1835, Madame Tussaud i-a dat expoziției o locuință permanentă la Londra. Muzeul, Madame Tussauds, mai prezintă câteva dintre lucrările de ceară create chiar de Marie Tussaud. Cu timpul, această colecție fascinantă de figuri de ceară s-a extins și este acum reprezentată nu numai în Londra, ci și în Amsterdam, Beijing, Berlin, Sydney, Hong Kong, San Francisco, Shanghai și multe alte orașe.

ARTICOLE SIMILARE

Made in RO ⎥ Târg de Crăciun online by Designist.ro

Ciocîrlan

Tot ce trebuie să știi despre faimoasele genți IT sau IT bags

Andreea Damian

Cum au ajuns curmalele de la fructe rare la statutul de alimente super sănătoase

realitatea

Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie

Andreea Damian

Cum arată acum primele fete Bond. Pe unele timpul nu le-a iertat – ep. 2

Andreea Damian

PAMELA din Dallas, Victoria Principal, se reintoarce SEXY in serial …la 62 de ani!

Scrie un comentariu