Probabil n-ai să găsești nicio o persoană care să nu fi auzit vreodată de Marie Tussaud și de sculpturile ei de ceară. Muzeul ei de ceară a devenit unul dintre principalele atracții turistice din Londra care, ca un magnet, atrage turiști din întreaga lume.
Madame Tussaud s-a născut de fapt Marie Grosholtz, în anul 1761 la Strasbourg, Franța, la scurt timp după ce tatăl ei, Joseph Grosholtz, a fost ucis în războiul de șapte ani. Și-a petrecut copilăria în Berna, Elveția, în casa anatomistului și modelatorului de ceară, dr. Philippe Curtius, unde mama ei lucra ca menajeră. Curtius, pe care Marie îl numea unchiul ei, a învățat-o arta modelării cu ceară.
La vârsta de 15 sau 16 ani, ea și-a făcut primul portret de ceară – figura filosofului Voltaire. Mai târziu, Tussaud a creat multe figuri ale unor oameni celebri din acele vremuri, printre care Jean-Jacques Rousseau și Benjamin Franklin. Marie a devenit, de asemenea, favorită la palatul Versailles și a învățat-o pe Esora lui Ludovic al XVI-lea, regele Franței, arta modelajului.
În 1789, când a izbucnit Revoluția franceză, atât Marie Tussaud, cât și profesorul ei, Philippe Curtius, au intrat în dizgrații. Marie a fost arestată și capul a fost ras pentru a o pregăti pentru execuție, dar, din fericire, a fost eliberată datorită unuia dintre susținătorii lui Curtius.
În vremurile grele ale revoluției, Tussaud și Curtius au primit un rol nou, dar groaznic – de a face măști de ceară oamenilor care urmau să fie executați. În acele vremuri, fotografia încă nu exista, iar astfel de măști au fost create pentru a păstra vie memoria persoanei după moartea sa.
Se crede că în timpul acestei triste misiuni, Marie a creat măștile lui Ludovic al XVI-lea, al Mariei Antoinette și al lui Jean-Paul Marat.
Faima și moștenirea lui madame Tussaud
După moartea lui Philip Curtius în 1794, Marie Tussaud a moștenit lucrările sale de ceară. În 1795, Marie s-a căsătorit cu inginerul François Tussaud. Cuplul a avut 3 copii, o fată care a murit după naștere și 2 fii, Joseph și François. Relația dintre soți a devenit tensionată și, în 1802, iluzionistul german Paul Philidor i-a sugerat lui Marie să meargă la Londra. Ea a fost de acord și a plecat de acasă cu unul dintre fiii ei. La Londra, Marie Tussaud, un artist de ceară talentat în vârstă de patruzeci de ani, a decis să înceapă o afacere proprie.
Madame Tussaud a organizat o expoziție a lucrărilor sale de ceară. În fiecare oraș, lucrările sale au atras mulți vizitatori curioși și i-au adus faimă și profit. În 1822, al doilea fiu al lui Marie, François, s-a alăturat mamei și fratelui său și a devenit parte a afacerii cu ceară a familiei.
În 1835, Madame Tussaud i-a dat expoziției o locuință permanentă la Londra. Muzeul, Madame Tussauds, mai prezintă câteva dintre lucrările de ceară create chiar de Marie Tussaud. Cu timpul, această colecție fascinantă de figuri de ceară s-a extins și este acum reprezentată nu numai în Londra, ci și în Amsterdam, Beijing, Berlin, Sydney, Hong Kong, San Francisco, Shanghai și multe alte orașe.