Tabu
HEALTH

Premieră! Vaccin HPV compensat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani

Cancerul de col uterin o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse. Vaccinul împotriva HPV ar putea fi compensat pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani. O doză costă în jur de 600 de lei, iar pentru imunizare sunt necesare 3 doze. Deocamdată, măsura se află la stadiul de propunere înaintată de Ministerul Sănătății.

Decizia are în spate o statistică îngrijorătoare însă. România este țara din Uniunea Europeană în care se moare cel mai mult din cauza cancerului de col uterin.

Vaccinarea se face in scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută. De asemenea nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o alta cauză decât infecția cu virusul Papilloma Uman.

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încat ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârsta de 9 – 26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Vaccinarea constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioadă de 6 luni: la “momentul 0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză.

ARTICOLE SIMILARE

Pericolul pe care îl ascund scaunele de mașină

Andreea Damian

Nu-ți place să alergi? Trei tipuri de mers pe jos pentru tonifierea mușchilor

Andreea Damian

Afla de ce trebuie sa renunti la junk food si cum o poti inlocui

realitatea

Neglijarea emoțională: ce este și cum să o recunoaștem?

Andreea Damian

Micul dejun: ce să mănânc dimineața în funcție de nevoile mele

Andreea Damian

Totul despre FIV

Tabu Tabu

Scrie un comentariu