Indulcitorii sunt substante fie chimice, fie din compusi naturali, care asigura preparatelor gustul dulce, dar cu un numar mai redus de calorii.
Efectele lor asupra organismului au fost indelung dezbatute de specialisti. Totusi, exista si indulcitori care pot inlocui zaharul intr-un mod sanatos.
Indulcitorii artificiali
Consumul ridicat de zahar poate aduce probleme in ceea ce priveste organismul uman, fapt ce duce la obezitate si chiar diabet. Inlocuitorii zaharului pot diminua dorinta de dulce, reducand si caloriile consumate, doar ca acest lucru nu este neaparat recomandat, mai ales in cazul indulcitorilor sub forma lichida, de praf sau pastile. Acestia trebuie folositi pentru o perioada lunga de timp, pentru ca pot produce anumite afectiuni nedorite.
Printre cei mai nocivi indulcitori se numara si aspartamul, de 180 de ori mai dulce decat zaharul. Poate duce la spasme musculare, probleme de vedere sau atacuri de panica, ameteli sau palpitatii. Zaharoza, pe de alta parte poate aduce reactii adverse mai ales asupra pielii. La fel ca in primul caz, apar migrene si dureri de cap sau chiar dereglari ale sistemului nervos.
Tot in tabara negativa se incadreaza si sucraloza, indulcitorul care contine cel mai mare numar de calorii si este de 600 de ori mai dulce ca zaharul. In acelasi timp, consumat in cantitati foarte mari, acesta poate produce tuse, palpitatii, mancarimi ale ochilor, depresie si chiar anxietate.
Ca factori pozitivi, indulcitorii artificiali sunt potriviti pentru ca nu au un numar ridicat de calorii. Zaharina, spre exemplu, este perfecta, nu creste nivelul de zahar din sange si este de 200 pana la 700 ori mai dulce decat zaharoza. De asemenea, este recomandata diabeticilor, pentru ca a fost demonstrat faptul ca nu are o reactie negativa asupra organismului.
Exista anumiti indulcitori naturali care nu sunt daunatori organismului si pot sa il ajute, mai ales in curele de slabire sau detoxifiere. Stevia, lichidul fructelor de agave sau mierea sunt unii din acei indulcitori recomandati.
Stevia, spre exemplu, este folosita si in produsele light sau in sucurile proteice, pentru ca nu are calorii. La fel si lichidul din agave, un extract dulce din aceste plante suculente. Extractul de agave nu creste atat de tare glicemia, in comparatie cu zaharul de masa si poate fi chiar mai dulce.
De asemenea, siropul de artar contine vitamine si minerale si este unul din cei mai sanatosi indulcitori pentru ca isi trage dulceata din seva copacului. Mierea este recomandata mai ales dimineata, pentru ca ofera energie pentru intreaga zi. Mai mult, este bogata in nutrienti, chiar daca numarul de vitamine este mai redus.
Trebuie sa consumam astfel de indulcitori in cantitati reduse, pentru ca exista riscul de ingrasare, mai ales in ceea ce priveste mierea. Cele mai recomandate si sanatoase gustari dulci raman tot fructele, atat cele crude, cat si cele uscate, dar pentru a da o aroma speciala preparatelor si a ne bucura din cand in cand de ceva dulce, indulcitorii naturali ne pot fi la indemana.