Aceste noi suplimente alimentare sunt cei mai buni prieteni ai microbiomului zonei noastre intime. Simplu argument de marketing sau utilitate reală?
Probioticele vaginale sunt benefice atunci când…
Avem infecții fungice în mod repetat. După menopauză, flora vaginală este mai puțin bogată în lactobacili, care se hrănesc cu estrogenii și zaharurile prezente în secrețiile vaginale. Aceste bacterii „bune” împiedică dezvoltarea germenilor patogeni. Prin urmare, suntem mai vulnerabile la infecțiile fungice cauzate de ciuperca Candida albicans. Potrivit studiilor, adăugarea unui probiotic precum Lactobacillus rhamnosus la tratamentul antifungic convențional reduce numărul de recidive cu aproape 50% în 6 luni.
Avem vaginită. Acestea, legate de un dezechilibru al florei, provoacă scurgeri mirositoare și uneori mâncărimi: germenul gardnerella proliferează. Sunt mai frecvente în (peri)menopauză deoarece pH-ul vaginal crește. Un studiu a arătat că femeile care au luat probiotic lactobacillus crispatus (Physioflor) timp de 4 luni după tratament au avut jumătate din recidivele vaginozei bacteriene decât cele din grupul placebo. Tulpinile l.gasseri și l.rhamnosus reduc, de asemenea, recidivele. Pentru a reduce aciditatea PH-ului în perimenopauză, puteți apela și la combo-ul acid lactic + prebiotice (aceste zaharuri de tip polizaharide hrănesc lactobacilii încă prezenți în flora vaginală).
Am avut tratament cu antibiotice. Medicamentele care tratează o infecție, de exemplu streptococul, distrug alte bacterii, inclusiv lactobacilii. Flora vaginală este perturbată, ceea ce poate favoriza apariția micozelor. Pentru a evita intrarea în cercul vicios de infecție/tratament/infecție, puteți, la sfârșitul prescripției, să continuați cu un probiotic local care combină mai multe tulpini de lactobacili, timp de 3 luni.
Dar nu s-a dovedit că…
Îmbunătățesc uscăciunea vaginală. Din păcate, totul ține de hormoni; lipsa de estrogen scade secrețiile care lubrifiază în mod natural vaginul. Prin urmare, probioticele nu vor rezolva această problemă. Este mai bine să apelați la estrogeni locali sau dacă aceștia sunt contraindicați (în cazul unui istoric de cancer hormonal în special), folosiți geluri pe bază de acid hialuronic pentru a recăpăta mai mult confort.
Previn cistita. Din nou, după menopauză, deficiența de estrogen favorizează cistita recurentă, deoarece face mucoasa vezicii urinare mai vulnerabilă la infecții.Prin urmare, este nevoie de un tratament cu hormoni locali, probioticele singure având o acțiune prea limitată.
Reduc durerile menstruale. Menstruațiile tale au fost întotdeauna dureroase sau devin mai mult pe măsură ce te apropii de menopauză? Până în prezent, nu există un studiu științific care să demonstreze că suplimentele pot reduce aceste inconveniente. Nici celelalte simptome asociate cu fluctuațiile hormonale pe măsură ce se apropie menopauza, cum ar fi perioadele care devin mai neregulate și/sau grele.
Îmi poate crește libidoul?
Teoretic nu, nu are nimic de-a face cu asta. Dar găsirea unei vulve sănătoase, cu mai puțină iritare, mâncărime și, prin urmare, mai mult confort în timpul actului sexual poate ajuta la restabilirea dorinței.
Și în caz de mirosuri neplăcute, ajută?
Acest lucru este posibil, deoarece secrețiile urât mirositoare sunt cel mai adesea legate de vaginoză. Cu toate acestea, dacă nu le tratează, probioticele, și în special prebioticele care scad pH-ul vaginal, pot acționa în prevenire.