Un reportaj de senzatie realizat de www.gandul.info. ….”Să vină Bombonel! Să vină Năstase aici!”, strigă doi deţinuţi printre gratiile-plasă ale Penitenciarului Rahova, până când un agent de penitenciar le închide gura din scurt: “Băi, nu fiţi nesimţiţi!” Cu câteva ore înainte ca Adrian Năstase să ajungă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Penitenciar Rahova, deţinuţii ştiau ce oaspete de seamă le va trece pragul.
Vizavi de Penitenciarul propriu-zis, la câţiva metri în aceeaşi curte, se află o clădire în care toţi deţinuţii râvnesc să ajungă, deşi pentru asta e nevoie de o intervenţie chirurgicală. Este “luxul” Spitalului Penitenciar Rahova. O lume atât de diferită faţă de celule, încât mulţi deţinuţi ajung să-şi bată cuie în cele mai diverse părţi ale corpului sau să înghită linguri, ca să fie mutaţi, chiar şi pentru o săptămână-două, la spital.
Salonul, împărţit cu un alt deţinut
Aici şi-a făcut şi Adrian Năstase debutul în lumea penitenciarului, pentru a se recupera după tentativa de sinucidere. Faţă de rezerva lui de la Floreasca, singura diferenţă este că va sta închis, aşa cum a fost condamnat, şi că va împărţi salonul cu un alt deţinut internat. Aici, uşile saloanelor mai au ceva diferit faţă de Floreasca: vizeta, care se deschide numai după voinţa agentului.
În rest, Spitalul Penitenciar poate fi considerat o anticameră de pluş la celulele din Rahova, care fierb de la căldura de afară. Dacă ar şti cum arată pe dinăuntru monstrul cu sârmă ghimpată care se vede de pe Şoseaua Alexandriei, mulţi dintre bolnavii României şi-ar dori să fie deţinuţi, numai ca să fie operaţi aici.
Primul semn că la Rahova e altfel decât în celelalte spitale din civilie te ia direct de nas. Nu există acel miros înţepător “de spital”. Motivul, spun unii angajaţi, ar fi că se bagă bani în dezinfectanţi de calitate, care se recuperează cu forţa de muncă ieftină – deţinuţii.
Modernizat şi dotat în 2003, Spitalul de la Rahova pune la respect cam orice spital din circuitul civil. E lună de curăţenie, e dotat cu tot ce îi trebuie, de la cabinet de fizio-kinetoterapie la secţie de psihiatrie sau secţie pentru gravide, iar aparatura pare scoasă din ţiplă.
Un salon din Spitalul Rahova arată, fără deţinuţi, cam ca o cameră de cămin studenţesc de lux: trei paturi bine dotate, o cameră de baie cu două chiuvete, grup sanitar, duş şi linoleum roşiatic, intact. Aşa cum şi-ar dori şi mulţi studenţi să fie dotate camerele colegelor lor de cămin, peretele exterior al fiecărui salon din Spitalul Rahova are un mic geam, cât jumătate de placă de faianţă. Prin ea, agenţii de penitenciar pot vedea ce se întâmplă la duş şi la spălătoare.
Singurele urme lăsate de deţinuţi prin saloane sunt câte un “WC” scris cu carioca pe uşă, ca să nu uite, sau câte o zugrăveală mai tocită prin unele colţuri ale băii. Un motiv ar putea fi şi faptul că tot ei rânesc ce mânjesc, dacă o fac.
La Terapie Intensivă, regimul este şi mai lejer, însă şi pacienţii suferă de afecţiuni mai grave. Aici saloanele au două, trei sau maximum patru paturi. Adrian Năstase a fost cazat într-unul de două paturi.
Cu o mândrie pe care şi-o ascunde din modestie şi pentru a nu jigni colegii medici din alte spitale, directorul Spitalului Penitenciar Rahova, doctorul Ştefan Miorel Mircea deschide rând pe rând încăperile spitalului pentru deţinuţi. Le prezintă ca pe ceva normal. La cei mai mulţi dintre pacienţi însă, o asemenea curăţenie şi ordine nu există nici măcar acasă. Desigur, glumesc angajaţii Spitalului, nu toată lumea de aici este fost premier sau academician.
Programul lui Adrian Năstase la închisoare
Ca orice deţinut din Spitalul Penitenciar Rahova, fostul premier se va trezi la ora 6 dimineaţa şi va primi, în sala de mese cu muşamale în carouri verzi, micul dejun, între ora 6.15 şi 6.45.
După alte activităţi administrative, urmează prânzul, între 12.30 şi 14.00. Apoi, fostul premier se va putea “plimba şi recrea”, dacă primeşte acordul medicului, timp de o oră, între 14-15.
Spaţiul de plimbare pentru pacienţii de la Spitalul Penitenciar nu e vreun Herăstrău. O cuşcă cu gratii albe, care are cel mult 10 metri dintr-un capăt în altul şi este dotată cu o bancă din lemn este toată recreerea de care va avea parte Adrian Năstase.
Aici, la recreere, timpul este relativ, glumesc unii agenţi din penitenciar: “Poţi să stai cât vrei. E dreptul tău. Ai zece minute!”, râde unul. “Da, cinci minute cât cobori cu liftul şi cinci minute cât urci la loc”, îi dă replica altul. Directorul stabileşte însă norma: pacienţii-deţinuţi primesc liber la plimbare cât le dă voie medicul.
Cina la Rahova în spital este servită între 17.30 şi 18. După 19.30, Adrian Năstase şi ceilallţi deţinuţi din spital îşi primesc tratamentele medicale şi “au activităţi de ocupare a timpului liber”. Luminile se sting la ora 22.00.
Cât stă la spital, Adrian Năstase va suporta un regim de detenţie închis, spre deosebire de cel din celula Penitenciarului, unde va avea regim semideschis. La Spital, saloanele stau încuiate, se iese doar supravegheat şi la ore fixe. Dacă deţinuţii din vreun salon vor să ceară ceva, apasă un buton care aprinde un bec roşu de deasupra uşii salonului lor, iar agentul vine să verifice.
Fostul premier va avea dreptul la trei vizite pe lună din partea familiei şi la trei pachete lunare de maximum 5 kilograme, fără a lua în calcul apa. Alimentele pe care le pot primi deţinuţii de acasă trebuie să fie vidate şi aprobate de medic, în funcţie de regimul alimentar al fiecărui pacient.
Cât va sta în purgatoriul către Penitenciarul Rahova deţinutul Năstase Adrian, numai medicul care îl va trata ştie. La cei câţiva metri de curte care despart spitalul de puşcărie, vibraţia se simte însă deja: un prim-ministru vine să trăiască printre deţinuţi.
http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/cum-l-au-primit-detinutii-pe-nastase-la-puscarie-sa-vina-bombonel-ba-nu-fiti-nesimtiti-761785