Spălarea hainelor pe programul pentru țesături delicate este cea mai rea pentru mediu, dintre toate ciclurile de spălare. Acest ciclu eliberează sute de mii de microfibre în sistemul de canalizare, au avertizat oamenii de știință.
Deși ciclurile obișnuite ale mașinii de spălat fac ca îmbrăcămintea să fie spălată mai mult, se folosește mai puțină apă decât la ciclurile mai blânde, potrivit experților de la Universitatea Newcastle. Cercetătorii au descoperit că volumul de apă utilizat este cel care face ca cele mai mici particule de plastic să fie devărsate în apa reziduală.
Deoarece aceste fibre sunt atât de mici, se scurg din mașina de spălat și pot ajunge în cele din urmă în mediul marin unde pot fi ingerate de animale mici. Ele ajung până la urmă în alimentele pe care le consumăm. Milioane de microfibre din plastic sunt devărsate de fiecare dată când spălăm haine care conțin materiale precum nylon, poliester și acril.
Cu cât volumul de apă este mai mare, cu atât mai multe fibre sunt eliberate, indiferent de viteza și forțele abrazive ale mașinii de spălat, este concluzia oamenilor de știință.
Risipă planificată: timpul de viață al mașinilor de spălat a fost redus de la 10 la 7 ani în ultimii ani
Folosind o cameră de înaltă tehnologie, cercetătorii au numărat 1,4 milioane de microfibrefibre dintr-o spălare delicată a unei țesături din poliester, 800.000 când a fost folosită o spălare normală pentru bumbac și 600.000 dintr-un program expres la rece. „Am descoperit că ciclurile pentru țesături delicate eliberează mai multe microfibre din plastic în apă, iar apoi în mediu, decât ciclurile standard”, a declarat Max Kelly, doctorand și unul din autorii cercetării, potrivit The Independent.
Consumatorii trebuie să se asigure că folosesc ciclul corect pentru rufe și să evite programele scurte, astfel încât să nu existe un volum mare de apă pentru haine.
„Oamenii au crezut mult timp că un ciclu de spălare pentru țesături delicate ar reduce pierderea fibrelor, deoarece ele se freacă mai puțin unele de altele”, a adăugat Dr Neil Lant, co-autor al studiului. El a spus că hainele din fibre naturale, cum ar fi lâna sau mătasea, ar trebui totuși să fie spălate pe un program scurt pentru țesături delicate.