Doar 40% din râurile și lacurile din Europa îndeplinesc toate condițiile pentru a fi declarate calitatative din punct de vedere ecologic.
Majoritatea râurilor și lacurilor din Europa nu îndeplinesc nici măcar standardele minime ecologice potrivit unui nou raport al Agenției de Mediu European și asta în ciuda protocoalelor dintre state. Comisarul UE pentru mediu – Karmenu Vella – spune că s-a văzut o ușoară îmbunătățire a calității apei curgătoare față de 2010. Însă, tot ea a declarant că poluarea din agricultură, industrie și provenită de la utilizatorii domestici este la cote alarmante.
Realizatorul raportului, Peter Kristensen a spus că densitatea în creștere a populației, agricultura practicată la scară industrial sunt principalii poluatori. Cu o grămadă de legi impuse tuturor țărilor europene, pentru protejarea sănătății oamenilor, pentru protejarea ecosistemelor și biodiversității, toate încercând să regelementeze statutul ecologic al țărilor europene până în anul 2015, iată, în 2018, situația este aproape la fel.
Cea mai comună poluare este cea cu mercur, din cauza folosirii excessive a pesticidelor și deversării deșeurilor industriale direct în râuri. Anul trecut, Curtea de Conturi Europeană sublinia într-un raport că în România, există în continuare zone în care apa din rețeaua publică de distribuție nu este pe deplin conformă cu Directiva din 1998 a UE privind apa potabilă.
Nu mai departe de începutul anului 2018, a avut loc un dezastru natural în Rezervaţia Naturală Cheile Lăpuşului, după ce apele roşii şi toxice de la mina Băiuţ au spălat 400 de metri de drum judeţean şi au omorât toţi peştii din râurile Lăpuş şi Someş. Reprezentanții Asociației de Pescuit Sportiv Cheile Lăpusului spuneau atunci că este un adevărat dezastru ecologic. Oamenii din zonă afirmă că este pentru a patra oară când se întâmplă așa ceva în Rezervația Naturală Cheile Lăpușului.