Tabu
CULTURESlider

Raport OCDE: Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, raportat la numărul total al populației, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Raportul, intitulat Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants, a fost comandat de Ministerul Afacerilor Externe al României.

Studiul arată că în 2015-2016, aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România trăiau în ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Între 2000-2001 și 2015-2016, numărul emigranților români a crescut, o creștere mai mare înregistrându-se între 2005-2006 și 2010-2011. În plus, în 2015-2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OCDE.

În timp ce România s-a clasat pe locul cinci în totalul populației emigrante, aceasta a avut cea mai mare rată de emigrare dintre cele zece principale țări de origine ale emigranților care trăiesc în țările OCDE. Mai mult de 97% dintre emigranții români din întreaga lume trăiesc în țările OCDE, arată raportul. Marea majoritate a emigranților români (93%) care trăiesc în țările OCDE în 2015-2016 s-au aflat în doar zece țări și aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.

Italia a fost principala țară gazdă, cu aproape o treime din populația emigranților români (peste 1 milion). A fost urmată de Germania (680.000) și Spania (573.000). Majoritatea emigranților locuiau în Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Franța sau Canada.

Între 2000-2001 și 2015-2016, populația de origine română în Regatul Unit a crescut cu un procent de 33%, în timp ce numărul emigranților români în Italia și Spania a crescut de 13 ori, respective de 10 ori. Israelul este singura țară OCDE în care numărul emigranților români a scăzut în ultimii 15 ani, datorită îmbătrânirii comunității românești și a intrărilor extrem de limitate.

De asemenea, raportul arată că aproape două treimi dintre emigranții români din Europa au declarat că au emigrat ca să se angajeze: în Regatul Unit (75%), Italia (67%) și Spania (63%). Al doilea motiv cel mai important pentru emigrare a fost familia, reprezentând 31% în întreaga Uniune Europeană. În timp ce ocuparea forței de muncă a fost principalul motiv pentru emigrare, doar unul din șapte emigranți români din UE a declarat că a avut o ofertă de muncă înainte de a pleca.

În același timp, în 2015-2016, 23% dintre emigranții români cu vârste peste 15 ani care trăiesc în țările OCDE aveau un nivel educațional ridicat, cu 11% mai mic decât populația generală străină. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%). Comparativ cu cetățenii din statele vecine stabiliți în afara granițelor țărilor de origine, românii plecați în străinătate sunt cel mai puțin educați. Doar Serbia – care nu este membră UE – are o diasporă mai puțin educată. Aproximativ 24% dintre femeile plecate în străinătate au studii superioare, comparativ cu 21% dintre bărbați.

Raportul poate fi studiat aici.

ARTICOLE SIMILARE

Ani Crețu s-a căsătorit: „După 14 ani și jumătate am făcut-o” / Ce rochie atipică a îmbrăcat mireasa

Andreea Damian

Motivul pentru care înmormântarea lui Nelu Ploieșteanu a fost amânată. Familia sa refuză să-i ridice corpul de la spital

Andreea Damian

Motivul neașteptat pentru care uitucii sunt mai inteligenți

Andreea Damian

Despre sex si industria erotica la HBO

realitatea

Michel Platini a fost reținut pentru CM din 2022 Qatar – dar au murit deja 1400 de oameni

Dora Constantinovici

Pe 14 septembrie, Braşovul găzduieşte cea de-a XI-a ediţie RMA!

Scrie un comentariu