Tabu
CULTURESlider

Raport ONU: 280 mil. de persoane vor fi strămutate din cauza creşterii nivelului mării și a furtunilor

Pagubele cauzate de superfurtunile catastrofale combinate cu creștere nivelului mării ar putea crește de o sută de ori sau mai mult, strămutând sute de milioane de oameni de pe coaste. Cu excepția cazului în care se face ceva pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite.

Agenţia franceză de știri AFP a obţinut documentul care prezintă un scenariu sumbru în care oceanele supraîncălzite sunt „pregătite să dezlănțuie coşmarul la scară globală”, cu rezerve de pește în scădere, topirea ghețarilor și creșterea nivelului de deplasare umană. Raportul prevede de asemenea că 30% până la 99% din permafrost, stratul de sol îngheţat teoretic tot anul, se va topi până în 2100 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual.

Această topire ar elibera miliarde de tone de carbon stocate în permafrost, ceea ce va accelera și mai mult ratele de încălzire globală. Rezultatul ar fi încălzirea mărilor și creșterea nivelului mării, ceea ce ar putea amenința imediat 280 de milioane de oameni, spune ONU. Descoperirile a fost făcută de experți din Grupul interguvernamental al ONU pentru schimbările climatice (IPCC) și este un „raport special” despre oceane și zonele înghețate ale Pământului, cunoscute sub numele de criosferă.

Este cel de-al patrulea raport din ultimul an publicat de organizație care examinează impactul crizei climatice, celelalte trei examinând aspecte inclusiv scăderi ale biodiversității, gestionării pădurilor și hranei, precum și a efectelor unei creșteri de 1,5 grade C în temperaturile medii globale. Toate rapoartele avertizează că este necesară o schimbare majoră pentru evitarea dezastrelor.

Avertismentul vine în condițiile în care parlamentarii și oamenii de știință au avertizat că Marea Britanie este deja pe cale să-și rateze obiectivele de mediu, inclusiv un angajament guvernamental de a atinge zero emisii până în 2050.

În plus, daunele provocate de inundaţii ar putea creşte de 100, sau chiar de 1.000 de ori, până în 2100. Aceste previziuni iau în calcul ipoteza optimistă că încălzirea globală va fi limitată la 2 grade Celsius în raport cu era pre-industrială. Odată cu creşterea previzibilă a frecvenţei uraganelor, numeroase metropole din apropiere de zone de coastă, dar şi mici state insulare, ar fi inundate în fiecare an începând cu 2050, chiar şi în scenariile optimiste.

Potrivit raportului, creşterea nivelului mării în secolul următor, „ar putea depăşi câţiva centimetri pe an”, de circa o sută de ori mai mult decât în prezent. Dacă creşterea temperaturilor este de 2 grade Celsius în 2100, acesta va fi începutul unei „curse înainte” în creşterea nivelului mărilor, a avertizat Ben Strauss. Michael Mann, directorul Centrului de Științe privind Sistemele Pământului, de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat pentru AFP, citat de The Independent, că principala problemă a lipsei acțiunii este ideea că umanitatea  poate depăși problemele care vor urma după creșterea nivelului mării.

„Este un subiect tot mai prezent acum în SUA, promovat de optimiștii în materie de tehnologie care cred că inginerii pot găsi o soluție pentru această problemă. Dar Statele Unite nu sunt pregătite nici măcar pentru un metru de creștere a mării până în 2100. Trebuie doar să ne uităm la ce se întâmplat în urma uraganelor Sandy și Katrina, în Houston și Puerto Rico”, a spus acesta.

Raportul va fi publicat după summitul pentru climat din 23 septembrie de la New York convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ARTICOLE SIMILARE

Sophie Dahl, delicii voluptuoase

realitatea

CHA CHA LITIX! Episodul 88. Începe marea curățenie în politică

realitatea

Prințul William și Kate Middleton, în doliu! A murit un membru important al familiei

Andreea Damian

Prințul Harry și Meghan Markle și-au botezat bebelușul și au făcut publice primele imagini

Andreea Damian

Vioara Stradivarius ‘ex-Leopold Auer’ in premiera la Bucuresti

Rocanotherworld #6 a început la Iași

Andreea Damian

Scrie un comentariu