Din colecția de cărți perfecte de citit în concordanță cu vremea de afară, azi am să scriu câte ceva despre Locuri întunecate scrisă de Gillian Flynn (cunoscută la noi mai ales pentru Fata dispărută sau Obiecte ascuțite).
Este curios cum deși am văzut și filmul (apărut în 2015) după cartea din 2009 (apărută la noi în 2014, la Editura TREI, traducere de: Bogdan Perdivară) cu Charlize Theron în rol principal, cumva, cartea mi s-a părut ceva totalmente nou. În centrul cărții se află Libby Day, o femeie în vârstă de 31 de ani, infantile totuși, unica supraviețuitoare a masacrului familiei sale și care se hrănește foarte la propriu din drama care a oripilat o țară întreagă în urmă cu aproape 20 de ani. Când spun că se hrănește la propriu nu exagerez deloc, ea primește în continuare, e drept, mai puține decât ar vrea, donații din întreaga țară pentru a compensa cumva durerea provocată de moartea mamei și surorilor sale. Și nu are vreun loc de muncă. Fiind un copil de doar 7 ani în momentul în care a avut loc crima, Libby, singura martoră a întâmplării, și-a trimis fratele, pe atunci în vârstă de 15 ani, la închisoare acuzându-l de crimă și alimentând astfel frica și isteria generalizată din orășelul său care-l credea oricum, adept al unui cult Satanist.
După ani de zile, un club al unor oameni obsedați de crimele suspecte din întreaga țară – Kill Club – o invită să încerce împreună să investigheze o crimă de care nucleul clubului nu-l cred în stare pe Ben (fratele lui Libby) cu care aceștia au o legătură puternică prin corespondență, la închisoare. Acțiunea se petrece în vestul SUA, într-un orășel mic de fermieri – Kinnakee, Kansas, într-o atmosferă întunecată și cu o mie de secrete ale locuitorilor care se târăsc majoritatea prin viață, de la o zi la alta, sărăciți sau falimentați de o criză agrară.
Pe măsură ce Libby încearcă să adune mici artefacte (bilețele, obiecte care au aparținut odinioară surorilor și mamei sale) pe care să le vândă celor din Clubul Kill, ea își amintește lucruri pe care a refuzat să le dezgroape până acum. În același timp, realizează că investigația făcută de polițiști la acea vreme a avut talentul de a o manipula în așa fel încât a depus o mărturie mincinoasă fără să vrea.
Pe parcursul cărții aflăm de un alt masacru decât cel al familiei Day, masacrul regiunii însăși, o zonă rurală odinioară prosperă, cu fermieri muncitori care sunt păcăliți de bănci și falimentați intenționat pentru a face loc cluburilor de striptease și mall-urilor inutile, deh, investitorilor, dezvoltatorilor. Este impresionantă imaginea rurală a unui orășel falimentat construită de Flynn. Un loc în care săracul este mereu vinovat de ceea ce i se întâmplă fie că îi este ucisă familia sau că este nevoit să-și vândă utilajele pentru a-și cumpăra de mâncare. Flynn se preocupă mult de cinismul clasei de mijloc care se folosește de sărăcani pentru a-și ocupa timpul liber cu senzații tari jucând rolul adeptului cultului Satanist ca scuză pentru propria mizerie sufletească.
În 1985, atunci când familia Day este ucisă cu sânge rece, în Vestul SUA fermierii luptau pentru a-și păstra fermele familiale care fuseseră ale lor de generații. Corporațiile așteptau în acest timp ca niște vulturi să-l înhațe pe următorul care falimentează din cauza băncilor. Pentru fermieri, perioada respectivă a fost asemănătoare marii crize economice din 1929-1933. De altfel, criza rezultată în anii ’80 l-a determinat pe Ronald Reagan să schimbe în 1985 reforma agrară și să ofere ajutoare financiare fermierilor pentru a-i ajuta să treacă mai ușor prin criză. Pentru foarte mulți dintre fermieri însă acest lucru a venit prea târziu. Falimentul acestora a dus la închiderea școlilor, transformarea orășelelor în orașe fantomă și disperare generalizată.
Jessica Lange, Bob Dylan, Neil Young, Bill Cosby, Johnny Cash, Kenny Rogers sunt doar câțiva dintre oamenii foarte cunoscuți care au încercat să salveze fermierii prin campanii de ajutor, concrete și clipuri care cereau solidaritate.
Și în cartea scrisă de Gillian Flyn, pe măsură ce investighează misterul dramei personale, Libby descoperă dramele altor fermieri și ce se ascunde în spatele unor morți considerate naturale. Locuri întunecate este un roman polițist dar în aceeași măsură, este o radiografie extrem de tristă a sărăciei și lipsei speranței unei mame singure care încearcă să-și crească cei patru copii. Doar unul dintre miile de părinți fermieri care au plătit cu viața reforma agrară a administrației republicane din anii ’80.