Tabu
HEALTHSlider

Regim gastrită | Ce alimente să mânânci și ce să eviți

Mâncarea în sine provoacă rareori gastrită. Principala cauză de apariție a gastritei este infecția cu Helicobacter pylori. Cu toate acestea, unele alimente pot agrava simptomele iritând mucoasa stomacului, în timp ce alte alimente pot minimiza disconfortul și chiar ajuta la tratarea durerii.

Ce este gastrita?

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei gastrice, stratul protector care căptușește stomacul la interior. Gastrita poate fi acută (spontană și severă) sau cronică (inflamația se prelungește pe durata anilor următori). O formă mai rară a gastritei este gastrita erozivă, caracterizată de distrugerea mucoasei gastrice care duce la sângerări și ulcere (răni).

Helicobacter pylori este cea mai frecventă cauză bacteriană a gastritei. Această bacterie pătrunde în mucoasa gastrică cu rol protectiv, pentru a se apăra de celulele sistemului imunitar. Însă mucoasa gastrică este subțiată, iar astfel acidul gastric ajunge la pereții stomacului, la nivelul cărora produce leziuni. 50-80% din populație este infectată cu această bacterie, însă doar un procent mic din aceasta dezvoltă gastrita din cauza bacteriei. 

Specialiștii afirmă că infecția poate fi inhibată cu ajutorul dietei.

Alimentele pe care le puteți mânca dacă suferiți de gastrită 

Alimente bogate în fibre

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi nucile și semințele, leguminoasele, fructele de pădure și legumele verzi, sunt benefice pentru întregul sistem digestiv, deci nu este de mirare că o dietă în caz de gastrită este o dietă bogată în fibre. Broccoli este deosebit de important pentru sănătatea gastrică: pe lângă faptul că este o sursă bună de fibre, conține, de asemenea, niveluri ridicate de sulforafan, un compus care ucide bacteria H. pylori.

Alimente bogate în grăsimi sănătoase

În timp ce alimentele grase nu sunt cea mai bună alegere pentru cineva care suferă de gastrită, alimentele bogate în grăsimi sănătoase sunt cu siguranță o excepție. Acizii grași omega-3 găsiți în somon, sardine, nuci și semințe de chia contribuie la reducerea inflamației mucoasei stomacului și au chiar un efect preventiv împotriva gastritei induse de H. pylori și a altor tulburări gastrice. Alte surse de grăsimi sănătoase sunt avocado, ulei de măsline și diferite nuci și semințe.

Alimente și băuturi probiotice

Dacă aveți gastrită, probiotice precum iaurtul, chefirul, kimchiul, kombucha și varza murată pot ajuta în mai multe moduri. În primul rând, fiind bacterii în sine (cele bune), luptă împotriva bacteriilor H. pylori pentru spațiu și hrană și îi scad încărcătura. În al doilea rând, îți stimulează sistemul imunitar, ajutându-l să lupte împotriva bolii. În al treilea rând, acestea cresc capacitatea intestinului de a absorbi substanțele nutritive necesare pentru o recuperare cu succes.

Alimente bogate în proteine ​​slabe

Proteinele ajută la repararea daunelor cauzate de gastrită la nivelul mucoasei stomacului. Cu toate acestea, nu toate proteinele sunt bune. Este important să alegeți proteine ​​slabe atunci când suferiți de gastrită, deoarece grăsimea produselor de origine animală (cu excepția peștelui gras bogat în omega-3) poate agrava starea. Sursele bune de proteine ​​slabe sunt piept de pui și curcan, albușuri de ou, ton și fasole.

Alimente bogate în substanței antibacteriene și flavonoide

Deoarece H. pylori este un tip de bacterie, este logic să lupți cu ea cu ceva antibacterian. Flavonoidele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antibacteriene, inhibând creșterea multor tipuri de bacterii, inclusiv H. pylori. Usturoiul, ceapa, merișoarele și țelina sunt toate surse excelente de flavonoide. Alte alimente antibacteriene sunt mierea, ghimbirul și curcuma.

Băuturi vegetale

Deoarece sucurile de fructe nu sunt recomandate persoanelor cu gastrită (datorită nivelurilor ridicate de zahăr și acid fără fibre), unele sucuri de legume și piureuri sunt indicate. Sucul de cartofi, de exemplu, are proprietăți antioxidante și poate ameliora durerile de stomac. Sucul de dovleac, pe lângă faptul că este foarte bogat în substanțe nutritive, poate reduce efectiv aciditatea gastrică, ajutând mucoasa stomacului să se vindece mai repede.

Iată câteva alimente pe care este bine să le evitați dacă suferiți de gastrită

Alimente și băuturi acide

Când vine vorba de alimente și băuturi care provoacă o aciditate mai mare în organism, toată lumea știe că băuturile carbogazoase și zahărul excesiv sunt rele, iar citricele sunt cu siguranță acide.

Alimente prăjite și grase

Nivelurile ridicate de colesterol găsite în alimentele prăjite și bogate în grăsimi au fost legate de o incidență crescută a gastritei.

Alimente picante și condimentate

Alimentele picante și condimentele cum ar fi ardeiul iute, wasabi, hreanul și muștarul cresc aciditatea unui stomac deja inflamat, agravând instantaneu durerea.

Alcool

Deoarece consumul de alcool este una dintre cauzele gastritei, excluderea (sau cel puțin minimizarea) consumului de alcool dacă suferiți de gastrită este foarte importantă.

Alimente procesate și fast-food

Pe lângă faptul că este adesea prăjită, mâncarea de tip fast food conține de obicei conservanți și arome artificiale care pot irita stomacul. Același lucru este valabil și pentru alimentele procesate.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Aspirina, ibuprofenul, diclofenacul și naproxenul nu sunt alimente, dar, fiind una dintre principalele cauze ale gastritei, merită amintite.

ARTICOLE SIMILARE

Smiley, desființat pentru scenele intime cu Gina Pistol! Cum a reacționat artistul

Andreea Damian

Legendara cântăreaţă Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani

Andreea Damian

Cea mai eficientă metodă de epilare în timpul izolării

Andreea Damian

Cum a reușit Emma, fiica lui Ilie Năstase, să intre la universitatea unde au studiat Prințul William și Kate Middleton

Andreea Damian

Perioada de incubație a Omicron, mai scurtă. Când apar primele simptome și care sunt acestea

Andreea Damian

Platforma Declic oferă gratuit kit-uri de reciclare. Cum îl obții

Andreea Damian

Scrie un comentariu