Tabu
HEALTHSlider

Reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic

Sistemul imunitar este o poartă care te protejează sau te lasă vulnerabil în fața bolilor. Când sistemul imunitar funcționează bine, ești sănătos. Dacă slăbește sau întâlnești un virus agresiv, atunci te poți îmbolnăvi. Majoritatea virușilor te fac să te simți rău doar la „prima întâlnire”, apoi corpul tău își va crea o imunitate în fața lui.

Teama din sezonul gripal este amplificată în prezent foarte mult de îngrijorarea cu privire la noul coronavirus (COVID-19). Într-o situație în care totul pare scăpat de control, puteți crește imunitatea pentru a reduce riscul de infecție. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că vei fi ferit de virus. O serie de schimbări ale stilului de viață oferă sistemului imunitar șanse reale de luptă.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Oamenii sunt protejați cu mai multe straturi datorită unei rețele formate din sistemul limfatic, organe special concepute (de exemplu splina și glanda timus) și celule și proteine serice ​​circulante. De asemenea, corpul este conceput în mod inteligent pentru a „opri intrarea lucrurilor rele” în următoarele moduri:

  • Pielea te protejează dacă nu ai tăieturi sau răni.
  • Microbii care intră în celulele declanșatoare ale nasului provoacă producerea de mai mult mucus protector.
  • Strănutul și tusea pot ține microbii departe.
  • Acidul din stomac distruge agenții patogeni pe care îi înghițiți.
  • Micriobiomul intestinal
  • Cilii din nas

Reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic

Renunțați la fumat! Reduce funcția cililor (părul delicat care mișcă mucusul în căile respiratorii superioare). Fumatul poate schimba microbiomul respirator (bacteriile sănătoase care ne protejează), precum și bariera generală a căilor respiratorii, cum ar fi mucusul.

Renunțați la alcool! Alcoolul vă deshidratează și afectează funcționarea optimă a sistemului imunitar. Alcoolul poate afecta grav microbiomul intestinat și perturbă literalmente comunicarea lui cu sistemul imunitar.

Reduceți nivelurile de stres! Conexiunea minte-corp este una puternică, dar atât stresul fizic cât și cel mental sunt de fapt ceva pentru care corpul este pregătit. Studiile sugerează că sistemul imunitar este influențat atât de stresul pe termen scurt (precum examenele sau un accident de mașină minor), cât și de stresul pe termen lung (precum presiunea de la serviciu).

Odihniți-vă suficient! Citokinele sunt un grup mare de proteine produse care reglează și coordonează comportamentul sistemului imunitar. Acestea sunt produse și eliberate în timp ce dormiți. Încercați să dormiți 7-8 ore pe noapte. Și puiul de somn de la prânz e de mare ajutor.

Faceți sex! Sexul întărește sistemul imunitar – persoanele care fac sex minimum o dată sau de 2 ori pe săptămână au un nivel ridicat de imunoglobina A.

Râsul este cel mai bun medicament! Râsul poate reduce substanțele chimice produse de stres, reglând sistemul imunitar, și poate crește nivelul citokine.

Mâncați sănătos! Includeți pe lista de cumpărături fructe și legume colorate și bogate în antioxidanți, legume, cereale integrale și alimente cu un conținut bogat de nutrienți.

Luați suplimente de Vitamina D, C, Echinacea și Zinc care vă vor ajuta să vă stimulați sistemul imunitar.

ARTICOLE SIMILARE

Volumul de memorii al lui Prince va fi lansat în toamnă

Andreea Damian

Lucruri la care Kate Middleton nu renunță niciodată și pe care ar trebui să le includem și noi în garderoba noastră

Andreea Damian

Cine e românca ce îl face tată pe designerul Philipp Plein

Andreea Damian

Ingredientul din înghețată care este periculos pentru sănătate 

Andreea Damian

„Insula orgiilor”, destinația interzisă a Italiei fascinează turiștii

Andreea Damian

Casniciile si relatiile stabile ne fac mai sanatosi

realitatea

4 comentarii

Scrie un comentariu