Destinația perfectă pentru vacanță în Hispaniola (Mica Spanie) lui Columb este, fără îndoială, Punta Cana, o stațiune cu peste 40 de resorturi aflate chiar pe malul mării unde totul este all inclusive (acest serviciu dominicanii l-au inventat, turcii l-au ,,împrumutat“ și cu asta am spus tot). Kilometri de plajă cu nisip alb și fin unde, în loc de umbrele, ai pădure de palmieri, iar apa este incredibil de limpede, de albastră.
Vă recomand lanțul hotelier RIU pentru că serviciile sunt excelente și pentru că ai un avantaj: dacă te plictisești de restaurantele resortului, te poți duce la celelalte RIU (patru la număr) care se află unul lângă altul, formând un mic orășel. Mâncarea este diversă și foarte multă (excelează în prepararea homarului cu sos de ghimbir și a înghețatei din papaya).
Clima e formidabilă: 28-29°C cu briză (decembrie-februarie e vârf de sezon).
Acolo toată lumea salută pe toată lumea, flirtează, râde, cântă și dansează.
Dacă nu lenevești la plajă răsfățându-te cu un cocktail (Copacabana e o nebunie), poți învăța direct pe plajă să dansezi salsa sau tradiționalul lor merengue sau, neapărat, să te duci în excursii. În holul hotelului există agenții la care trebuie să faci rezervare cu cel puțin o zi înainte. Excursiile nu costă mai mult de 100 de dolari americani/persoană, iar distracția cu adevărat memorabilă e „Să înoți cu delfinii!“ De departe cea mai neașteptată experiență. Se zice că delfinii îți dau o stare de extaz prelungit. Pentru a ne zbengui cu ei 25 de minute, am mers până pe Dolphin Island (cam o oră și jumătate de Punta Cana) un spațiu amenajat la 5km de țărm.
Trebuie să știi să înoți (dacă nu, alege altă excursie pentru copii; dezavantajul e că stai doar 7 minute cu delfinii). După un film de prezentare cu regulament strict, eram pregătiți, dar adrenalina își începuse să proceseze senzațiile: nerăbdare, curiozitate, teamă, duioșie, fericire. Când vine delfinul și te sărută sau stă lipit de tine lăsându-te să-l mângâi (senzația e ca și cum ai atinge o bucată de mătase foarte fină și umedă), dând din aripioare și scoțând sunetele pe care le cunoaștem cu toții de la faimosul Flipper, nu-ți vine să crezi că e real.
Ce te șochează în Republica Dominicană? Când ieși din resort unde totul e foarte curat și luxos, dai de o mizerie de nedescris. Drumurile sunt pline de gropi, carnea se vinde direct pe marginea drumului, oamenii trăiesc în colibe sau în case foarte mici acoperite în întregime cu gratii, iar cel mai inconștient lucru pe care-l poți face acolo, ca turist, e să închiriezi o mașină și să te duci de unul singur să explorezi insula. Nu au semne de circulație, nu au limită de viteză, adică cine are pricepere, curaj și noroc are prioritate! Bugetul pentru o vacanță în Republica Dominicană depinde de resort și de perioadă.
Pentru un sejur de 14 zile, 5 stele all inclusive, tariful ajunge la 2.300 euro/ pers (biletul de avion – 1.100 euro). Vestea bună e că de anul acesta România nu mai are nevoie de viză pentru Republica Dominicană, lucru ce te scutește de plata a 100 de euro.
De vizitat în împrejurimi
— capitala Santo Domingo (primul oraș din Lumea Nouă unde se află și prima catedrală construită)
— safari (să vezi cum trăiesc cu adevărat dominicanii, cum se face cafeaua și mai ales cum se fac țigările din foi)
— să vizitezi Saona Island care este în patrimoniul național; pe insulă ajungi cu catamaranul cam în două ore (pe vas e fiesta, e senzațional), iar insula e un vis: aici totul e virgin, nu se află nimic construit decât 2-3 colibe unde turiștii pot mânca și bea ceva
De neratat
— să privești stele de mare într-un loc unde apa îți ajunge până la mijloc, chiar dacă te afli la 1 km de țărm (ei îi spun piscină națională)
— snorkeling în spații special amenajate în largul mării
Ce poți să cumperi
— shopping-ul în Dominicană îl faci cu pessos sau cel mai bine cu dolarii americani și te poate costa puțin sau foarte mult; aici totul se negociază, mai puțin în magazinele tip market. Când ți se spune un preț trebuie neapărat să ajungi la jumătatea lui;
— bijuterii din aur și argint cu Larimar — piatra care se găsește doar acolo — sau cu Amber — cel mai curat chihlimbar;
— statuete din lavă sau abanos, iar simbolul e ,,sărutul dominican;
— rom Brugal, cafea Santo Domingo, mama Juana (localnicii îi spun viagra dominicană) este o băutură foarte tare făcută din diverse rădăcini și plante macerate, țigări de foi.