Vinetele rămân în vogă şi în meniul de toamnă, dar îmbracă “haine” noi, în reţete ceva mai consistente, care devin o sursă grozavă de energie în sezonul rece. Dacă timpul te presează, dar pofta de vinete nu-ţi dă pace, alege calea compromisului în bucătărie cu un preparat savuros, care e gata în maximum 30 de minute: Vinete gratinate cu roşii şi brânză.
Ingrediente:
2 vinete
2 roşii
2 căţei de usturoi
200 g urdă dulce Ricoletka
100 g caşcaval
50 g unt cu conţinut redus de grăsimi
2-3 linguri de pesmet
sare
piper
Mod de preparare:
Spală vinetele şi taie-le felii (fără a le curăţa de coajă). Pune-le într-un bol, sărează-le şi lăsă-le 30 de minute deoparte, după care scurge-le de zeama lăsată. Topeşte untul într-o tigaie nonaderentă şi prăjeşte feliile de vinete pe ambele părţi. Tapetează un vas termorezistent cu unt, presară pesmetul pe fundul lui şi pune vinetele prăjite în el. Acoperă-le cu bucăti de urdă, sărează-le şi piperează-le, apoi adaugă câte un strat de felii de roşii pe ele. Toacă mărunt usturoiul şi pune-l deasupra roşiilor, apoi rade caşcavalul şi adaugă-l din abundenţă peste vinete. Bagă vasul la cuptor, timp de 20 de minute sau până când caşcavalul se rumeneşte pe deasupra. Poftă bună!