Vestitele muraturi de toamna nu se rezuma doar la gogosari si castraveti. Combinatiile inedite de fructe murate sunt vedetele sezonului. Pe langa pepeni si struguri, si prunele pot sa fie puse in borcane si consumate langa fripturi la gratar, branzeturi sau biscuiti sarati, dar si inghetata.
Prunele sunt o sursa de vitamine si fibre, mai ales pe timpul toamnei. In ceea ce priveste prunele murate, acestea isi mentin proprietatile si ajuta organismul pentru a se mentine sanatos si in sezonul rece.
Iata de ce ai nevoie pentru aceasta reteta de toamna:
- 5 kg prune brumarii
- 2l otet
- 1,5l apa
- 300g miere
- 2 lingurite scortisoara
- 2-3 cuisoare
- 1 lingurita sare
Mod de preparare
Pentru inceput spala prunele si apoi inteapa-le coaja. Acest lucru va reusi sa le faca mai gustoase si zemoase in momentul in care vor fi consumate. Asaza-le apoi in borcane, alaturi de cuisoare. Intre timp, se fierb otetul si apa, iar dupa ce se incep sa clocoteasca, se adauga treptat mierea, scortisoara si sarea. Lucrul acesta va face ca intregul amestec sa se omogenizeze mai repede.
Compozitia fierbinte se toarna peste prunele deja aranjate in borcane. Se mai lasa cateva minute pentru a se odihni in borcane si a se imbina cu prunele. Dupa ce se raceste si lichidul, acopera borcanele cu un capac. Se leaga borcanele si se pun in camara. La fel se poate proceda cu boabele mari de struguri de masa, cu nucile, merisoarele de munte sau merele. Ele pot fi murate separat sau impreuna. Aceste muraturi se servesc la fripturi reci sau calde.
Sfat: Daca vrei ca gustul sa nu fie prea dulceag si greoi, optati pentru prune mai verzi. Odata murate, acestea capata o textura dulce-acrisoara si poate fi combinata mai usor cu friptura sau gustarile sarate. Asta daca sunteti adeptii combinatiilor exotice.