Ai nevoie de: 2 linguriţe de muştar de Dijon, ½ linguriţă de sare de mare, 4-5 căţei de usturoi, 1 ceaşcă de ulei de măsline extravirgin, 2 ceşti de vin (Rose Euxine), 1 ceapă, 500 gr scoici, pătrunjel verde tocat şi de robotul de bucătărie . În robot, se amestecă usturoiul (2 căpăţâni) cu muştarul, sarea şi piperul. Apoi, la viteză mică, se adaugă puţin câte puţin uleiul de măsline. La final, când emulsia este gata, se pune şi zeama de lămâie proaspăt stoarsă. După aceea, sosul aioli se transferă într-un bol, păstrându-se la rece până în momentul servirii. Separat, într-o tigaie, se pune restul de usturoi împreună cu vinul şi ceapa tocată mărunt (foloseşte accesoriul pentru tocat al robotului). Se dă într-un clocot, apoi se mai lasă câteva minute la foc mic. După aceea, se pun scoicile, fierbându-se la abur, cu capacul tigăii pus şi tigaia mişcată periodic. Se aruncă scoicile ale căror cochilii nu s-au deschis după primele 5 minute, apoi se transferă într-un castron, unde vor fi stropite cu aioli, iar pătrunjelul verde este alăturat ca garnitură.
Somon la grătar, cu legume verzi „al dente”
Ai nevoie de 4 porţii de somon de 200 g fiecare, 1 dovlecel feliat subţire, 10 g mărar, 300 g orez alb semipreparat, 200 g sparanghel verde, 150 g fasole verde (congelată), 150 g mazăre (congelată), sare, piper măcinat proaspăt, ulei de măsline cu aromă de lămâie, de grătar şi de aparatul de gătit cu aburi.
Încinge grătarul de masă la setarea 4, unge bucăţile de somon cu puţin ulei şi adaugă condimente, după gust, lasă-le pe grătar pentru 5-6 minute, pe fiecare parte. În ultimele 3 minute, asază feliile de dovlecel pe grătar, pe fiecare parte.
În acelaşi timp, pune vasul de abur 1 pe suportul cu tava de scurgere al aparatului de gătit cu abur. Pune sita de orez, adaugă orezul şi 450 ml de apă caldă şi sare. Acoperă cu capacul. Setează cronometrul pentru 20 de minute. Pune în vasul de abur 2 bucăţelele de sparanghel, fasolea verde şi mazărea. După 10 minute de preparare la abur, asează vasul de abur 2 deasupra vasului de abur 1 şi lasa-le încă 10 minute. Pune câteva fire de mărar în dispozitivul pentru intensificarea aromelor şi setează aparatul pentru înca 15 minute, pentru a termina prepararea.
La sfârşit, pune orezul pe un platou, peste el pune legumele preparate „al dente” (fierte astfel încât să rămână puţin tari) şi feliile de somon, asezonate cu piper proaspăt măcinat. Adaugă câteva picături de ulei de măsline cu aromă de lămâie şi garniseşte cu câteva fire de mărar.
Vin recomandat de Bucatarescu:
Byzantium Rose Euxine (Shiraz de Murfatlar vinificat in alb) este un vin cu 13,5% alcool, debordand de prospetime si cu o fructozitate aparte. Un vin ideal pentru vara 2012, care a debutat canicular. Cu o frumoasa culoare rose somon, vinul propune arome delicate dar sprintare de zmeura, capsune si …grapefruit. Gustul este lung si rotund, dominat de notele rosii, cu o structura buna si o aciditate sustinuta.
Desigur, se seveste bine racit, la 8-10 grade Celsius, in compania salatelor sau a preparatelor usoare din peste sau pui, fiind un aperitiv excelent. Merge si alaturi de trufe sau vanat mic, cum ar fi fazanul.