Pentru o masa gustoasa si sanatoasa, salata este decizia perfecta atat pentru hranirea si vitaminizarea organismului. Salata cu vinete prezentata mai jos nu este tipica salata cu ceapa si putin ulei, ci are o alta tehnica de preparare. Vinetele nu se coc si curata, deci efortul de preparare nu este atat de mare. Seamana oarecum cu salata Caprese, acea salata cu rosii, busuioc si mozzarella, ce se remarca prin simplitate.
Ingrediente pentru o astfel de salata:
2 vinete mai mari
200g cas proaspat sau branza mozzarella
4 rosii
4 linguri ulei de masline
4 catei de usturoi
ramurele de rozmarin si menta
sare, piper
Se taie vinetele in felii de 2 cm, egal si se ung cu ulei pe toate partile. Se prajesc apoi pe gratarul incins si se pun intr-un castron pentru a le lasa sa se raceasca. Se taie rosiile rondele, la fel, egale. Este bine ca rosiile sa aiba aproximativ aceeasi forma si grosime ca feliile de vinetele. Se taie casul proaspat sau branza mozzarella in felii cu grosimea de 1-2 cm.
Se pun feliile de rosii, vinete si branza, alternandu-le intr-un castron (de lut este cel mai bine si recomandat) nu foarte inalt. Feliile se pun „in picioare”. Intre felii se pun ramuri de rozmarin si menta pentru ca intreaga salata sa capate un gust mai fin si mai intens. Rozmarinul este minunat in combinatie cu rosiile.
Se face un mujdei din 4 catei de usturoi care se freaca bine cu uleiul ramas, cu sarea si piperul. Pasta pe care o obtineti se toarna peste salata si se amesteca incet si cu grija pentru a nu se sfarama branza si rosiile si a se omogeniza intreaga compozitie. Vasul in care s-a preparat salata se tine la rece aproximativ 30 de minute, inainte de a se servi salata.