Bebelușul tău se apropie de vârsta la care poate începe diversificarea hranei. Deși este posibil ca micuțul să își arate interesul pentru alimente solide și la patru-cinci luni, specialiștii recomandă începerea diversificării după vârsta de șase luni, deoarece până la această vârstă laptele matern sau formula oferă toți nutrienții necesari, iar sistemul digestiv al copilului nu este suficient dezvoltat și pot apărea infecții sau alergii. În intervalul 6-8 luni, bebelușul este mai receptiv și dispus să încerce alimente solide, de preferat legume sau fructe moi, care să fie ușor de mestecat și înghițit.
După vârsta de șase luni sau conform recomandării pediatrului, copilul are nevoie de alimente complementare, ce aduc un aport de vitamine și minerale, necesare pentru a crește sănătos și puternic. Părinții pot opta pentru diversificarea clasică, adică introducerea în alimentația celui mic a piureurilor obținute din produse proaspete, naturale, curățate și mixate într-un blender sau pot folosi autodiversificarea, adică oferă copilului bucățele mici de legume sau fructe fierte, din care acesta poate alege ce dorește. Dacă bebelușul tău nu este așa interesat de hrana solidă și vrei să îi prepari piureuri, iată câteva rețete potrivite pentru vârste între 6-12 luni. Din gama de blendere ce se găsesc pe piață, pe emag sau in magazinele clasice, alege să folosești unul de dimensiuni mici, cu putere mare, sau un blender vertical, pe care îl poți folosi în orice recipient și află părerea utilizatorilor pentru a ști dacă este eficient la cantități mici, deoarece vei prepara porții mici în așa fel încât bebe să mănânce piure proaspăt.
- Piure de cartofi
Acest piure este ușor de făcut și preferat de bebeluși. Fierbe un cartof mare, curățat și spălat bine, în apă cât să îl cuprindă, până devine moale. După ce s-a răcorit pune-l în blender împreună cu 100 ml de lapte și o linguriță de ulei de măsline și pasează până la consistența dorită. La acest piure poți adăuga puțină brânză dulce, cărniță de pui sau ficat de pui (bine fiert timp de 20-25 min), dacă bebe are peste 8 luni.
- Piure de brocoli cu mazăre
Se preparară din de 1 cană de brocoli și ½ cană de mazăre (prospătă sau congelată) fierte în apă cât să le cuprindă, până se sfărâmă. Pasta se amestecă în blender cu 1-2 linguri de apă, până la obținerea consistenței dorite. Acest preparat se recomandă a se folosi pentru copii cu vârsta de peste 8-9 luni.
- Piure de legume
Pentru un copil care deja a testat legumele individual, poți introduce combinații de mai multe ingrediente, cum este următorul piure. Necesar: ½ ardei, ½ dovlecel mic, 1 cartof, 1 morcov. Se curăță și se taie bucăți toate legumele, apoi se pun la fiert în apă cât să le cuprindă. Când sunt moi se lasă la răcorit și se pasează în blender.
Blendere – oferte emag
- Piure de morcovi și păstărnac
Curăță și spală bine un morcov și un păstârnac de dimensiuni aproximativ egale. Fierbe legumele tăiate bucăți în apă și apoi dă-le prin blender până obții o pastă omogenă. Acest preparat poate fi îmbogățit cu puțină brânză proaspătă la final.
Blendere – oferte emag
- Piure din cartof dulce și banană
Ai nevoie de 1 cartof dulce nu prea mare, 1 banană și ¼ cană de apă pentru prepararea acestui piure. Curăță și spală cartoful dulce, apoi taie-l cubulețe și pune-l la fiert 20-30 de minute, până devine moale. După ce s-a răcit, transformă-l în pastă cu ajutorul unui blender, în care amesteci cartoful împreună cu apa. Adaugă banana zdobită și omogenizează bine. Este un preparat ușor care poate fi o variantă pentru primele experiență de diversificare.
- Piure de dovleac plăcintar cu fasole verde
Ingredientele de care ai nevoie sunt: 100g dovleac plăcintar, 50g fasole verde proaspătă sau congelată, un cartof mic, ½ linguriță pătrunjel și o linguriță ulei de măsline. Curăță, spală și toacă bucățele dovleacul și păstăile, fierbe-le până se înmoie și apoi pasează-le în blender împreună cu pătrunjelul și uleiul și gata masa.