Experții au scris numeroaee cărți despre cum să îți optimizezi energia și motivația în timp ce încerci să-ți atingi obiectivele. Dar tu știi ce ți se potrivește?
Spre deosebire de ce spun unii, rezoluțiile de Anul Nou nu trebuie să fie prea mari. De fapt, sunt mult mai durabile cele mărunte. Să spui că de la anul vrei să urmezi o dietă extremă pentru a scăpa de kilogramele nedorite sau că te vei ține de sală după sărbători par rezoluții realiste, dar câți dintre noi le respectă? Ianuarie poate să însemne un nou început, însă motivația scade atunci când vrem să atingem obiectivele pe care ni le propunem. Nu este de mirare că la doar câteva săptămâni după ce intrăm în noul an, am renunțat complet la ele. Rezoluțiile tale pentru 2020 nu trebuie să te lase fără energie.
Ce rezoluție să-ți setezi pentru anul viitor?
Practica recunoştinţei
Începe fiecare zi cu o ceașcă de ceai verde. Nu numai că-ți va asigura energia necesară pentru a îndeplini sarcinile zilnice, dar reprezintă și o provocare personală că te angajezi să practici recunoștința. În primul rând vei fi mai optimist. Rezultatele unui studiu arată că „Oamenii recunoscători au raportat niveluri mai ridicate ale stărilor pozitive, de entuziasm, determinare, atenţie şi energie…”. De aceea, imediat după ce te trezești fă o scurtă listă de recunoştinţă ca să ai mai multe şanse să-şi atingă obiectivele pe plan personal.
Gândește pozitiv
O schimbare a modului de gândire te va menține energic în timp ce lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele. Privațiunea nu este motivantă, așa că pregătește-te pentru succes, gândindu-re la ce îți dorești mai mult în viață în 2020. De exemplu: dacă vrei să mănânci mai sănătos, nu spune așa: Acestea sunt alimentele pe care trebuie să le tai. Gândește așa: acestea sunt legumele delicioase pe care vreau să le adaug în dieta mea.
Gândește mai puțin, trăiește mai intens
Nu există o modalitate mai rapidă de a te stoarce de energie decât să simți că ai un munte de urcat pentru a-ți atinge obiectivul. Așadar, atunci când decizi ce dorești să adaugi vieții – fie că este vorba despre o masă nouă în bucătărie, fie că e vorba despre un cont de economii mai mare – să-ți alegi un scop mic. Fă pași mici, dar siguri și vei vedea rezultatele. Dacă îți propui obiective majore, e posibil să eșuezi.
Hidratează-te
Dacă dorești să evoluezi și să strălucești în noul an, consumă apă. Multă apă. Dimineața, creierul este adesea deshidratat și are nevoie și folosește apa pentru a funcționa corect. Oamenii greșesc dacă își beau mai întâi cafeaua pentru a începe ziua. Ceea ce are cu adevărat nevoie organismul nostru este hidratarea și energia pe care ne-o oferă apa.
Mai multă mișcare
Dintre cele mai des întâlnite rezoluții de Anul Nou, hotărârea de a face sport pentru a slăbi sau pentru o formă mai bună este printre cele abandonate cel mai rapid. Stabilește un scop clar, care include durata și frecvența ședințelor de fitness sau antrenamentelor pentru a te ține mai ușor de plan. Folosește-te de sprijinul apropiaților, dar evită să-ți condiționezi progresele de un plan de fitness alături de altcineva.
Urmează regula F-F-P pentru a mânca mai sănătos
Știi cum se spune: „Sunteți ceea ce mâncați?” Ei bine, energia pe care o simțim și o emanăm este adesea un rezultat direct a ceea ce consumăm – deci o atenție deosebită asupra modului și a ceea ce mâncăm este importantă. Adică respectarea regulii F-F-P: fiber (fibre), fat (grăsimi) și protein (proteine).