Sarea de bucătărie conține particule de plastic, se arată într-un studiu publicat recent în revista științifică Environmental Science & Technology. Cea mai mare parte a sării de masă din lume conține plastic, practic populația globului consumă mâncare contaminată.
Cercetătorii de la Greenpeace East Asia și din Coreea de Sud au testat 39 de mărci de sare de bucătărie vândute în diverse regiuni din lume. Dintre acestea, 36 de branduri de sare conțineau microparticule de plastic. Acest lucru se traduce printr-un procent de 92%.
Unele branduri de sare conțineau până la 13.000 bucăți de microplastic per kilograme. Noul studiu estimează că un adult consumă, în medie, 2.000 de microparticule de plastic în fiecare an, doar din sarea de bucătărie.
Densitatea microplasticelor variază în funcție de brand, dar cele din Asia conțineau cele mai mari valori. Sarea din Indonezia era cea mai contaminată cu microparticule de plastic. Cele mai mari concentrații de microparticule de plastic se află în sarea de mare, urmată de sarea din lacuri și de sarea gemă.
„Descoperirile sugerează că ingerarea de microplastice din produsele marine este în strânsă legătură cu emisiile dintr-o anumită regiune”, conform lui Seung-Kyu Kim, profesor de științe marine la Incheon National University, din Coreea de Sud.
Și totuși de ce sarea conține microparticule de plastic? Explicația este evidentă! Descoperirea cercetătorilor trage un semnal de alarmă privind poluarea apelor cu produse de plastic de unică folosință, de care suntem în mod clar obsedați. În prezent, produsele de plastic de unică folosință reprezintă 70% din deșeurile marine care amenință continuu viața animalelor.
„Studii recente au descoperit materiale plastice în fructele de mare, fauna sălbatică, apa de la robinet și acum în sare”, spune Mikyoung Kim, un militant pentru Greenpeace Asia de Est și colaborator al studiului.