Tabu
HEALTHSlider

Riscul uriaș pe care îl prezintă copiii concepuți prin fertilizare in vitro

Bebelușii concepuți prin fertilizare in vitro prezintă un risc cu 45% mai mare de deces în prima perioadă a vieţii în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural , arată un studiu realizat pe aproape 3 milioane de copii.

Bebelușii dintr-un embrion înghețat aveau un risc de deces de două ori mai mare decât bebelușii concepuți în mod natural în primele săptămâni de viață. Se datorează poate faptului că așa-numitele „eprubete” sunt născute prematur, a spus echipa. Acest lucru poate face sistemul lor imunitar mai slab. Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au subliniat că riscul de deces infantil este redus în ambele grupuri.

Unul din șapte cupluri se luptă cu infertilitatea, iar tehnicile de reproducere asistată (ART) au ajutat milioane de oameni să aibă copii sănătoși în ultimii ani.

Studiile anterioare arată, totuși, că sarcinile FIV au un risc crescut de greutate scăzută la naștere, prematuritate și defecte la naștere. Aceste riscuri au fost parțial legate de probabilitatea crescută de nașteri gemelare după tratamentul cu FIV.

În studiul curent, oamenii de știință au analizat datele despre 2,8 milioane de copii născuți în Suedia pe o perioadă de 30 de ani. Aproximativ 43.500 dintre aceștia au fost rezultatul reproducerii asistate. În analiza care a cuprins 7.236 de copii care au murit înainte de a împlini vârsta de un an, echipa de cercetători a remarcat că cei care au fost concepuţi prin FIV prezentau un risc de deces cu 45 de procente mai mare în prima parte a vieţii în comparaţie cu ceilalţi.

Nivelul riscului a variat în funcție de tipul de tehnică de reproducere asistată și de câte zile au trecut de la naștere. În prima săptămână de viață, copiii concepuți prin FIV aveau un risc de deces de două ori mai mare. După o săptămână, riscul a scăzut la aproximativ același nivel cu copiii concepuți în mod natural.

„Rezultatele noastre indică faptul că tipul de tehnică de reproducere asistată poate face diferenţa şi, prin urmare, este important să investigăm în continuare care sunt cauzele sau mecanismele care stau la baza riscurilor”, a declarat Anastasia Nyman Iliadou, coautoare a studiului şi profesor asociat de epidemiologie medicală şi biostatistică la Institutul Karolinska. „Totodată, ele demonstrează necesitatea unei atenţii şi îngrijiri suplimentare acordate copiilor concepuţi prin FIV, în special în prima săptămână de viaţă”, a adăugat cercetătoarea.

ARTICOLE SIMILARE

Cantitatea exactă de protecție solară pe care ar trebui să o aplici pe față

Andreea Damian

Miss Africa de Sud este noua Miss Univers

Andreea Damian

Raluca Pastramă, dezvăluiri grave despre Pepe: „Este un om diabolic. A făcut o faptă penală împotriva uneia dintre fetele noastre”

Andreea Damian

Stomach Vacuum, tehnica marilor maeștri. Îți subțiază talia fără efort

Andreea Damian

Prima pastilă antimahmureală, pusă în vânzare

Andreea Damian

A murit ultima supraviețuitoare din „Pe aripile vântului”

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu