Tabu
lifestyle

Rolul povestilor in combaterea homofobiei

Doi ani: atât a durat turneul pe care actorul Ian McKellen l-a întreprins în şcolile şi liceele din Marea Britanie într-o campanie Stonewall organizată cu scopul de a diminua efectele homofobiei şi de a spori vizibilitatea tinerilor gay. Rezultatele campaniei? O scădere a homofobiei în respectivele instituţii de învăţământ după vizita actorului.

Ian McKellen (71 ani) este cunoscut tinerilor în special pentru două roluri din cariera sa impresionantă: Gandalf din ‘Stăpânul inelelor‘ şi Magneto din ‘X-Men‘. Acesta a fost motivul pentru care organizaţia Stonewall l-a ales pe McKellen pentru un turneu în şcolile britanice: tinerii vor dori cu siguranţă să-l cunoască pe actorul care a jucat două roluri-cult pentru generaţiile lor, iar faptul că admiraţia lor se îndreaptă către o persoană asumată gay e un bun punct de plecare pentru discuţii despre identitate şi orientare sexuală şi despre discriminare.

Iniţiativa Stonewall de a avea un program educativ cum este cel finalizat de Ian McKellen luna trecută nu a rămas fără rezultate: conform elevilor, profesorilor, dar şi cercetătorilor de la Stonewall, în instituţiile respective de învăţământ a scăzut numărul de cazuri de discriminare, iar presiunea grupei de vârstă pentru asumarea orientării sexuale, numărul de farse pentru persoanele bănuite de a fi gay şi nu în ultimul rând cazurile de abuz verbal şi fizic au scăzut.

Despre recent finalizata campanie, McKellen spune că “până nu am vizitat recent licee, nu mi-am dat seama că intimidarea persoanelor gay tinere continuă. Am avut ocazia să vorbesc sincer şi deschis despre viaţa mea ca bărbat gay, dar şi să ascult frământările elevilor, profesorilor şi părinţilor şi nu pot decât să sper că vizitele mele au însemnat o schimbare şi au dat încredere tinerilor gay că au toată viaţa înainte şi de ce nu, un viitor strălucit”.

Atitudinea tinerilor faţă de McKellen a fost cu atât mai deschisă cu cât actorul urmează să le îmbogăţească universul cu noi roluri Gandalf în filmele ‘The Hobbit‘ din 2012 şi 2013. Ian McKellen a recunoscut că tinerii reuşesc cu greutate să facă o distincţie obiectivă între personaje şi actor şi pentru mulţi dintre aceştia, chiar Gandalf şi chiar Magneto ajung să fie gay pentru că actorul este gay, iar vizitele la liceu au fost pomenite de copii ca fiind ale lui Gandalf, nu ale lui McKellen. Conştient de rolul pe care poveştile îl joacă în universul copiilor şi de rolul formator pe care acestea îl pot avea, McKellen nu a ezitat să folosească elemente din conturul moral al personajelor pe care le-a interpretat pentru a exemplifica lecţii de viaţă la care copiii au fost mult mai receptivi.

ARTICOLE SIMILARE

Britney redevine prințesa muzicii pop? – ASCULTĂ NOUL SINGLE

realitatea

Benzile desenate româneşti impresionează la New York Comic Con

realitatea

Lindsay Lohan în bikini

realitatea

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu 2008, cele mai bune momente

realitatea

“Like New Designers by Perwoll”, la a doua ediţie

Românii din preajma Madonnei: Jessica Vartoughian

realitatea

Scrie un comentariu