Este un adevăr universal recunoscut că oamenii roșcați sunt adesea ținta tachinărilor la școală sau în grupurile de prieteni. De altfel, un site de matrimoniale a stârnit controverse când a sugerat că pistruii și părul roșcat sunt imperfecțiuni. Această culoare de păr ar aduce cu sine câteva dezavantaje, după ce anumite studii au arătat că persoanele cu păr roșu sunt mai predispuse la boli precum Parkinson sau cancer de piele. Însă puțini sunt cei care cunosc beneficiile uimitoare pe care culoarea roșcată a părului o aduce purtătorilor.
Din păcate, cercetătorii de la compania ScotlandsDNA spun că gena care produce culoarea roşcată a părului ar fi pe cale de dispariţie, din cauza încălzirii climatice.
Potrivit BBC News, aproximativ 2% din populația globului are păr roșu, adică 140 de milioane de persoane. Poate părea o cifră uriașă, dar potrivit World Meters populația actuală a Pământului este de 7,6 miliarde de oameni. Cei mai mulţi sunt în Scoţia, unde „roşcovanii” reprezintă 13 procente din numărul total al locuitorilor ţării, iar alţi 40% se presupune că poartă gena responsabilă cu părul roşcat.
Gena care determină culoarea roşcată a părului a început să se manifeste în urmă cu 50.000 de ani, după ce oamenii au migrat din Africa spre teritorii cu climă mai rece. Cunoscută sub denumirea „alela V6OL”, această genă face ca pielea să devină mai deschisă la culoare pe măsură ce sinteza de vitamina D scade în urma unei expuneri mai mici la soare. Ultimele cercetări realizate de oamenii de știință americani arată că gena MC1R care determină culoarea roşcată a părului oferă anumite avantaje genetice. Femeile roșcate sunt mai atrăgătoare și emană o aromă specifică plăcută.
De asemenea, roșcatele simt diferit durerea, deoarece posedă gena MC1R. Acestea sunt mai puţin sensibile la senzaţiile de înţepare (cum ar fi cele produse de un ac) decât blondele sau brunetele. Cu toate acestea, roşcaţii sunt mai sensibili la durerea termală şi că, de asemenea, sunt mai rezistenţi la efectele anumitor anestezice. Roşcatele au nevoie, în medie, cu 19% mai mult anestezic decât femeile cu părul închis la culoare.
Există totuși anumite beneficii pe care culoarea roșcată a părului le-a aduce posesorilor. În primul rând, roșcații par mai tineri decât vârsta pe care o au în buletin. Uitați-vă la prințul Harry. Are 34 de ani, însă mulți sunt cei care abia îii dau 30 de ani. O cercetare efectuată la Universitatea Erasmus din Rotterdam sugerează că cei care poartă o variație a genei MC1R arată în medie cu doi ani mai tineri.
De asemenea, roșcații sunt capabili să-și producă singuri vitamina D. Persoanele cu păr de ghimbir nu pot absorbi suficient vitamina D din cauza concentrațiilor scăzute de eumelanină (există două clase principale de melanină: eumelanina, de culoare maro sau neagră, și feomelanina, de culoare roșiatică sau gălbuie) în corpul lor. Dar pentru că-și produc singuri această vitamină, roșcații sunt mai puțin predispuși să sufere de rahitism sau tuberculoză.
Roșcații pot suporta anumite dureri mai bine decât persoanele brunete sau blonde. Un studiu danez, realizat în 2012, sugerează să persoanele roșcate pot tolera alimentele picante și înțepăturile.
Un alt avantaj pe care părul roșcat îl aduce cu sine este faptul că roșcații fac sex mai des. Mai multe cercetări de piață au arătat că, în ciuda tachinărilor, roșcatele se bucură de mai mult sex și de toate beneficiile pe care o viață sexuală activă le aduce sănătății.
Totodată, roșcații prezintă cu 50% mai puține riscuri de a dezvolta cancer de prostată. După ce au studiat peste 20.000 de bărbați cu vârste peste 30 de ani, oamenii de știință au descoperit că gena MC1R – aceeași genă care îi face pe roșcați să pară mai tineri – poate să controleze modul în care celulele canceroase se divid și cresc.