Rujeola a revenit în patru națiuni europene în care anterior nu existau probleme, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Boala nu mai este considerată eradicată în Albania, Cehia, Grecia și Marea Britanie. „Regresăm, suntem pe un drum nepotrivit”, a spus Kate O’Brien, din cadrul Departamentului de Imunizare al OMS. Rujeola este o boală extrem de contagioasă și potențial fatală care provoacă tuse, erupții și febră.
Țările sunt declarate vindecate de rujeolă atunci când nu există transmisie endemică timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică. O’Brien a spus că toate cele patru națiuni europene care și-au pierdut statutul de eradicare au o acoperire de vaccinare „extrem de ridicată”.„Acesta este sunetul de alarmă care sună în întreaga lume: a fi capabil să obții o acoperire națională ridicată nu este suficient, trebuie ca vaccinul să fie realizat în fiecare comunitate și în fiecare familie pentru fiecare copil”, a spus ea. Experții în sănătate avertizează că minciunile despre vaccinul împotriva rujeolei au permis răspândirea bolii în anumite zone sau comunități.
Toate regiunile lumii au prezentat o creștere a rujeolei iar SUA a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani. Aproximativ 365.000 de cazuri au fost raportate la nivel mondial în acest an, a spus OMS, de aproape trei ori mai mult decât în prima jumătate a anului 2018. Dr. O’Brien a dat vina despre dezinformarea cu privire la vaccinuri și a solicitat companiilor de social media și liderilor comunităților să furnizeze „informații corecte, valide, credibile științific”.
Republica Democratică Congo, Madagascar și Ucraina au deocamdată cele mai mari focare de rujeolă. Numărul cazurilor de rujeolă a scăzut constant la nivel mondial până în 2016, când boala a început să revină.
Oficialii OMS au spus că motivele pentru care aceasta revine variază de la o țară la alta. Unele persoane nu au acces la programele de vaccinare, în timp ce altele sunt informate greșit cu privire la boală și cum să o prevină.