Tabu
HEALTH

Sanatate: Grasimile din alimentatie

Intr-o alimentatie echilibrata trebuie sa existe un raport judicios intre consumul de proteine, glucide si lipide sau grasimi.

Acest lucru este necesar pentru ca nici un aliment nu poate asigura el singur, din oricare grupa ar face parte, toate principiile nutritive esentiale. De aceea este foarte important sa folositi o varietate cat mai mare de alimente atunci cand alcatuiti meniul zilnic. Cu cat paleta ingredientelor folosite este mai larga si mai diversificata, cu atat sunt mai mari sansele sa nu privati organismul de alimentele necesare unei sanatati bune.

Grasimile reprezinta cea mai importanta sursa de calorii, de energie, de doua ori mai mare decat cea furnizata de carbohidrati sau proteine. Prin arderea unui singur gram de grasime se obtin 9 calorii, asadar, atunci cand va propuneti o dieta pentru slabit, este necesar in primul rand sa eliminati din alimentatie o anumita cantitate de grasimi. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca prin miscare si activitate fizica sa consumati energia furnizata de aceste alimente.

Grasimile sunt necesare pentru buna functionare a celulelor din organism. Ajuta la sintetizarea unor hormoni, la reglarea ritmului cardiac, asigura buna functionare a sistemului nervos, sanguin, mentin structura si functia membranelor celulare. Din aceste motive, nu putem elimina de tot grasimile din alimentatie, chiar daca suntem in timpul unei diete severe de slabit. Dar pentru o sanatate buna a intregului organism trebuie sa folosim doar anumite grasimi. Exista mai multe tipuri de grasimi si din punct de vedere al sanatatii nu toate sunt recomandate.

sanatate-grasimile-din-alimentatie1Grasimile mononesaturate

Sunt cele mai recomandate intr-o alimentatie echilibrata, pentru pastrarea sanatatii. Sunt grasimi rezistente la oxidare. La temperatura camerei sunt lichide si se solidifica usor la temperaturi joase, in frigider, de exemplu. Cele mai cunoscute sunt uleiul de masline, uleiul din seminte de rapita (i se mai spune ulei de canola), uleiul de nuci, uleiul din seminte de dovleac. Nucile, alunele si arahidele, avocado contin asemenea grasimi mononesaturate, benefice pentru sanatate si recomandate in toate dietele de slabire.

Organismul are nevoie de aceste grasimi pe care le poate lua printr-o dieta echilibrata.

sanatate-grasimile-din-alimentatie2Grasimile polinesaturate

Grasimile polinesaturate provin mai ales din plante si raman lichide indiferent de temperatura la care sunt pastrate. Se gasesc in seminte de floarea-soarelui, dovleac, susan, dar si in soia si peste. Aceste grasimi se oxideaza usor si din acest motiv, daca sunt consumate in cantitate mare si frecvent, provoaca tulburari de absorbtie a grasimilor si a colesterolului. In aceasta categorie intra uleiurile vegetale, de soia, floarea soarelui, porumb. Cu cat sunt mai rafinate aceste uleiuri, cu atat sunt mai sarace in principii nutritive.

sanatate-grasimile-din-alimentatie3Grasimile saturate

Sunt cele mai nocive pentru sanatate, sunt responsabile in primul rand pentru cresterea nivelului colesterolului si pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Aceste grasimi au consistenta solida la temperatura camerei, de exemplu, grasimea din carnea de vita, slanina, untura si carnea grasa de porc, seul de oaie. Exista insa si uleiuri bogate in grasimi saturate: uleiul de palmier si de cocos. Grasimi saturate se gasesc de asemenea in lactate si branzeturi.

sanatate-grasimile-din-alimentatie4Grasimile hidrogenate

Am fi tentati sa spunem ca grasimile bune sunt cele vegetale, iar cele rele, sunt grasimile animale. Dar este gresita o asemenea judecata. Exista suficiente alimente vegetale care contin grasimi rele, asa cum sunt si destule alimente de origine animala care contin grasimi bune (de exemplu,somonul).

Grasimile hidrogenate sunt preparate din grasimi vegetale nesaturate la care se adauga hidrogen. Acest lucru face ca aceste grasimi sa aiba un termen de valabilitate mai mare, chiar daca sunt pastrate la temperatura camerei. In aceasta categorie intra grasimile vegetale solidificate, mai ales margarinele si grasimea alimentara pentru gatit. Acestea sunt si mai nocive decat grasimile saturate, cu efecte mai ales in cresterea nivelului colesterolului si a aparitiei bolilor cardiovasculare. La acestea se adauga si preparatele la care se folosesc aceste grasimi, adica prajiturile, cremele, sosurile, chips-urile, mancarurile de tip fast-food etc.

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/dieta-pentru-un-stomac-plat/  

http://www.tabu.ro/10-activitati-placute-prin-care-poti-arde-300-de-calorii/  

http://www.tabu.ro/dieta-singurul-aliat-in-lupta-cu-kilogramele/

ARTICOLE SIMILARE

6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei în organism

Tabu Tabu

Un simplu gest trebuie să facă părinții ca să calmeze un bebeluș agitat

Andreea Damian

De ce zgomotul de la birou îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții

realitatea

„Boala din timpul liber”: ce este acest fenomen care apare în vacanță?

Andreea Damian

Chiar ar trebui să mâncăm mai multe grăsimi când este foarte frig?

Andreea Damian

De ce răcim în mijlocul verii?

Andreea Damian

Scrie un comentariu