SARAMURA DE PESTE – SURPRIZA PLACUTA A GRATARULUI!
Reteta de Gelu Ursan via Bucatarescu
Ingrediente:1,5-2 kg peste proaspat (eu am avut caras si platica si o stiuca mai mare, feliata, peste proaspat de Dunare), 3-4 rosii mari, 100 ml suc de rosii cu ardei (facut in casa), 7-8 catei de usturoi, sare, piper, cimbru, un ardei iute, patrunjel verde
Preparare:
1.Pestele se curata de intestine, de solzi (pe cei mici , daca dorim, ii putem lasa cu tot cu solzi), se cresteaza in
partea de sus unde carnea este mai groasa, se spala, se scurge bine si se “indulcesc” cu un praf de sare grunjoasa. Dupa ce au stat ceva timp la sare (cateva minute sau se poate indulci cu sare de seara pentru a doua zi), se frig pe
gratarul cu carbuni, pe ambele parti, alaturi de rosii. Cu dosul lamei unui cutit se razuie arsura care ramane,dupa coacere.
2.Rosiile coapte se curata de coaja, apoi se toaca si se fierb cu sucul, sare si piper, adaugandu-se si putina apa. Dupa cateva clocote, se adauga si usturoiul zdrobit, praful de cimbru si dupa ce oprim focul,patrunjelul tocat fin si ardeiul iute, taiat pe lung ,in patru. Aceasta zeama se toarna, fierbinte,peste pestele copt, apoi se acopera cu un capac, cateva minute, pentru o aromatizare perfecta. Se poate servi cu mamaliguta. Se pune alaturi si un pahar de vin alb, bine racit!
Pofta buna!