Scanerele corporale care au fost sau vor fi instalate în aeroporturile din toată lumea sunt periculoase, avertizează specialiștii. Oamenii de știință sunt de părere că razele emise de acestea pot fi extrem de nocive mai ales pentru copii. Îngrijorarea cea mai mare vine prin prisma faptului că scanerele cresc riscul îmbolnăvirii de cancer de piele.
Un grup de speciliști din Marea Britanie susține că volumul de raze este destul de redus, dar că acesta se concentrează doar la nivelul pielii, cel mai sensibil organ al omului. Asta s-ar traduce printr-o creștere de douăzeci de ori a nocivității razelor decât se credea inițial.
Momentan, eforturile cercetătorilor sunt concentrate pe descoperirea persoanelor celor mai sensibile la acest tip de radiații. Primele teste efectuate în acest sens au dezvăluit că cei mai afectați vor fi copiii și cei care au mutații ale genelor, adică 5% din întreaga populație. Efectul cel mai nociv ar fi o formă de cancer de piele care apare de regulă în zona gâtului și a capului la persoane cu vârste între 50 și 70 de ani. De aceea, medici vor să ceară un tip de scanere care să nu afecteze respectivele părți ale corpului mai ales că, spun ei, este foarte greu să ascunzi o armă în cap sau în zona gâtului.
În cazul copiilor afectați, efectele nu vor putea fi constatate decât mulți ani după expunerea la radiații. În ciuda acestor argumente, departamentele de transport din mai multe țări susțin că radiațiile nu sunt deloc periculoase și spun că siguranța pasagerilor este prima pe lista lor de priorități.