Cererea globală de cafea și cacao este în creștere însă, în zona ecuatorială, unde se produc aceste două culturi, viitorul nu arată deloc bine. Schimbările climatice de la tropice împing culturile de cafea și cacao mai aproape de limitele de toleranță fiziologică și constrângând locurile unde pot crește în viitor.
Un nou studiu examinează scenariile climatice viitoare din Mesoamerica și cum ar putea afecta distribuția acestor culturi din Panama în Mexic Central. Producția de cafea, în special cafeaua Arabica, va scădea, probabil, deoarece încălzirea globală și evenimentele meteorologice extreme reduc zonele geografice în care aceasta crește cel mai bine. Va creşte însă sensibilitatea la epidemii şi boli – cum ar fi rugina frunzei de cafea, care a afectat 70% din culturile din America Centrală în 2017. Culturile de cacao ar putea avea un viitor mai bun.
Studiul concluzionează că jumătate din actualele plantații de cafea care sunt vulnerabile la încălzirea globală în viitor ar putea fi înlocuite cu cele de cacao. „Aceasta deschide o fereastră de oportunitate pentru adaptarea la schimbările climatice”, subliniază Kaue de Sousa, cercetător și autor principal al studiului. „Interesul micilor agricultori pentru cacao este în creștere, determinat de vulnerabilitatea cafelei în climatul aflat în schimbare. Acum trebuie să construim o capacitate între proprietarii mici pentru a adapta cu succes sistemele lor de cultură”, continuă de Sousa.
Ambele culturi sunt cultivate în culturi de tip agro-forestiere – în care copacii sunt încorporați în sistemele agricole. „Cafeaua și cacaua sunt în mod tradițional cultivate sub umbra copacilor pentru a reduce stresul la căldură și pentru a conserva solul, dar copacii sunt de obicei ignorați în majoritatea studiilor viitoare privind schimbările climatice”, spune Roeland Kindt, Ecologist senior la World Agroforestry. Abordarea agro-forestieră aduce, de asemenea, servicii ecosistemice suplimentare, care fac sistemul de producție mai rezistent, de exemplu prin conservarea apei și asigurarea habitatelor pentru păsări și insecte, care pot acționa ca prădători pentru dăunătorii naturali ai arbuştilor.
„Sistemele agroforestiere sunt exemple clare de interactiune pozitivă între plante care pot ameliora condiţiile dure de creştere şi de a facilita productivitatea agricolă. Studiul nostru explorează care specii de copaci pot avea mai mult succes în viitoarele plantaţii de cafea şi cacao pentru a crea microclimate mai benigne”, spune Milena Holmgren, expert în Rezistența ecosistemului la variabilitatea climatului, la Universitatea Wageningen.
Când cercetătorii au examinat primii zece copaci prezenți în prezent în sistemele de cafea și agro-silvicultură din cacao, au identificat că aceștia sunt cei mai vulnerabili la schimbările climatice. Autorii au descoperit că gama de distribuţie de aproape 80% din speciile de copaci din zonele de cafea şi 62% în zonele de cacao se va înrăutăţi drastic. Acestea includ speciile de arbori importante pentru fructe (mango, guava și avocado) și lemn (cedru), precum și o pierdere estimată de 56% a copacilor care fixează azotul (poro și guama), care au abilitatea de a creşte productivitatea și de a conserva solul. „Studiul nostru oferă alternative pentru sistemele agroforestiere de cafea și cacao în contextul crizei climatice cu care se confruntă astăzi agricultorii”, adaugă de Sousa.
Transformarea sistemelor agro-forestiere prin schimbarea compoziției speciilor de copaci rămâne cea mai bună soluţie pentru a adapta majoritatea fermelor de cafea și cacao din zona Mesoamerica, potrivit studiului. Acest lucru ar implica schimbări urgente în planificarea utilizării terenurilor, încorporarea speciilor de arbor diversificate și includerea speciilor insuficient utilizate în sistemele de agroforestere reproiectate. Sectorul de semințe trebuie, de asemenea, să se intensifice şi să ofere semințe pentru agricultori din cele mai potrivite specii de arbori pentru fiecare zonă climatică. De asemenea, fermierii trebuie să fie dispuşi să accepte schimbarea.
3 comentarii