Tabu
LIFESTYLESlider

Schimbările climatice influențează raportul sexelor la naștere

Încălzirea globală reprezintă o amenințare la adresa planetei noastre, dar poate avea și un impact direct asupra biologiei umane, sugerează noile cercetări. Mai exact, schimbările climatice ar putea modifica raportul sexelor la naștere.

Un studiu citat de CNN arată că în regiunile cu temperaturi în creștere se nasc mai mulți băieți. În zonele afectate de calamități naturale, inundații, cutremure sau incendii, se nasc mai puțini băieți.

Un studiu japonez recent a depistat o asociere între fluctuațiile de temperatură și raportul băieți/fete, arătând că sexul masculin este deosebit de vulnerabil la factorii de stres externi, potrivit Dr. Misao Fukuda, autorul principal al studiului.

Vara trecută, Fukuda și colegii săi au publicat un studiu separat privind nașterile în zonele afectate de evenimente – în cazul Japoniei, cutremurele – care au provocat stres extrem. Acestea au inclus zonele Hyogo, după cutremurul din Kobe din 1995, Tohoku, după marele cutremur din 2011 (și după dezastrul nuclear de la centrala electrică din Fukushima Daichii), și Kumamoto, după cutremurele din 2016.

S-a înregistrat un declin al nou- născuților băieți după cutremure (după 9 luni) – procentul acestora era cu 6-14% mai mic la nouă luni după un cutremur. Aceste rezultate susțin teoria potrivit căreia factorii majori de stres afectează gestația, care, la rândul ei, alterează raportul sexelor la naștere, notează CNN.

Stresul care provine direct din „schimbările climatice cauzate de încălzirea globală” ar putea, de asemenea, să afecteze raportul sexelor, crede Fukuda. Deși oamenii de știință nu și-au dat încă seama cum poate stresul să afecteze gestația, Fukuda consideră că vulnerabilitatea spermatozoizilor care poartă cromozomul Y este motivul pentru care apar aceste modificări la nivelul rapotului băieți-fete.

Oamenii de știință cred că raportul sexelor este egal după concepție, a explicat Steven Orzack, specialist la Institutul de Cercetări Fresh Pond din Cambridge, Massachusetts. Dar mai mult de jumătate din feții de sex femeiesc mor în timpul sarcinii, iar acest lucru are ca rezultat un raport inegal al sexelor la naștere.

„În general, mai multe fetițe nenăscute mor în timpul sarcinii decât băieți. De aceea există un număr mai mare de băieței la naștere”, a spus Orzack, care a realizat mai multe studii pe această temă. Analizat pe grupe de vârstă raportul se prezintă favorabil populației masculine la naștere ( 100 femei/106 bărbați) . Până la vârsta de 40 de ani raportul se egalizează (100 bărbați/100 femei), iar după această valoare devine superioară ponderea populației feminine. Astfel pentru grupa de vârsta cuprinsă între 60-69 de ani raportul este de 109 femei/100 bărbați; grupa cuprinsă între 70-79 de ani prezintă un raport de 133 femei/100 bărbati iar pentru grupa 80-89 de ani raportul este de 181 femei/100 de bărbați.

În parte, explicația este că un copil de sex masculin este „un organism relativ fragil”, a spus Ray Catalano, profesor la școala publică de sănătate din California. „În fiecare țară, în fiecare an, mor mai mulți băieți decât fete. Motivele nu sunt înțelese, dar unii oameni de știință cred că băieții sunt mai slabi din punct de vedere biologic și mai susceptibili la boli și moarte prematură”, a adăugat expertul.

ARTICOLE SIMILARE

Chris Martin și Gwyneth Paltrow și-au trimis fiica de 16 ani să lucreze într-un magazin de haine

Andreea Damian

Rihanna și-a dat în judecată propriul tată

Andreea Damian

Narcisa Suciu: “Mi-am pierdut 70 la sută din păr când am fost vegetariană”

Lily Allen era să fie anesteziată cu forța de către șase asistente din cauza unei crize nervoase

realitatea

Ce machiaj să porți în vacanță și cum să reduci efectele negative asupra tenului

Andreea Damian

Michi de la «Şuie Paparude», în comă de gradul III dupa infarctul suferit

Scrie un comentariu