Există o probabilitate mult mai mare ca femeile și persoanele cu venituri mici să raporteze probleme legate de sănătatea mintală din cauza vremii
Sănătatea mintală a fost deja afectată de evenimente legate de schimbările climatice, cum ar fi încălzirea temperaturii la nivel global, precipitațiile crescute și evenimentele meteorologice extreme, arată un nou studiu.
Oamenii de știință au analizat date de la aproape două milioane de rezidenți din SUA care și-au raportat starea lor de sănătate mintală, timp de 30 de zile, Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, între 2002 și 2012. Aceste date au fost apoi comparate cu date privind clima.
În medie, lunile cu temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius sau perioadele cu mai mult de 25 de zile de precipitații au crescut numărul rapoartelor despre stres, depresie și emotivitate, au declarat cercetătorii în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. De asemenea, schimbările climatice sunt legate direct de creșterea ratei de sinucidere, potrivit studiului.
Nick Obradovici, co-autor al studiului și cercetător la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat: “Este foarte important să considerăm acest lucru încă o piesă în puzzle-ul înțelegerii modului în care schimbările climatice vor influența societatea și concluzia este că nu ne așteptăm la nimic bun.”
Echipa lui Obradovici a constatat, de asemenea, că femeile și persoanele cu venituri scăzute aveau cu 60% mai multe șanse de a raporta problemele de sănătate mintală corelate cu schimbarea vremii, comparativ cu alte categorii sociale.
El a cerut tuturor țărilor să-și îmbunătățească serviciile de asistență medicală mentală, astfel încât, dacă oamenii se confruntă cu factori de stres generați de schimbările climatice, aceștia să poată avea acces la asistență medicală. Exact în ziua publicării studiului, Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice a avertizat că mai avem doar 12 ani la dispoziție pentru a limita creșterile de temperatură globală la sub 1,5 garde Celsius. Raportul ONU a susținut că sunt necesare schimbări politice urgente și fără precedent pentru a evita efecte extrem de grave ale încălzirii globale.