Tabu
CULTURE

Scriitoarea de origine română Herta Müller a luat Nobelul pentru Literatură

După alte două niminalizări din partea guvernului german pentru prestigiosul premiu Nobel pentru Literatură – prima dată în anul 1999, apoi în 2008 – a treia oară, premiul pe 2009 i-a fost decernat scriitoarei de origine română Herta Müller.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Nițchidorf, lângă Timișoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, fiind la ora actuală o scriitoare recunoscută în spațiul literaturii în limba germană, și în întreaga Europă.
De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase și importante premii germane și internaționale.
În România, la editura Polirom i-au apărut volumele „Regele se-nclină și ucide“ (2005), „Este sau nu este Ion“ (2005) și „Animalul inimii“ (ediția a II-a, 2006).

Între 1973 – 1976, Müller a studiat limba germană și literatura română la Universitatea din Timișoara. În această perioadă, ea a activat în Aktionsgruppe Banat, un cerc de tineri autori de limbă germană, care, în opoziție cu dictatura lui Ceaușescu, au căutat libertatea de exprimare. După terminarea studiilor, Herta Müller a lucrat ca traducător la o fabrică de mașini, în perioada 1977 – 1979, fiind concediată atunci când a refuzat să fie un informator pentru poliția secretă din România. După concedierea sa, scriitoarea a fost hărțuită de Securitate.
Herta Müller a debutat cu o colecție de povestiri, intitulată „Niederungen“ (Å¢inuturile joase) (1982), care a fost cenzurată în România. Doi ani mai târziu, i s-a publicat versiunea necenzurată în Germania. Din cauză că Herta Müller a criticat public dictatura, cărțile ei nu au mai putut fi publicate în România. În 1987, Müller a emigrat în Germania împreună cu soțul ei, autorul Richard Wagner.

În prezent, Herta Müller trăiește la Berlin. Din 1995, ea este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt.

ARTICOLE SIMILARE

Viva Glasvegas!

realitatea

“Îmi placi foarte mult! Pupă-mă!”

realitatea

Regina, gest „extrem” pentru a evita o întâlnire neprevăzută cu Nicolae Ceaușescu

Andreea Damian

Soljenițîn si Arhipelagul Gulag in colectia Literatura

realitatea

Filmul pentru copii Abominable stârnește o furtună geopolitică

Andreea Damian

CONAF și Ministerul Educației și Cercetării au agreat pactul pentru educația antreprenorială

Andreea Damian

Scrie un comentariu