Un psiholog de renume a cerut angajatorilor să implementeze limite stricte în privința cheltuielilor pentru ceea ce la noi a devenit deja un fenomen în preajma Sărbătorilor, Secret Santa.
Dr Ashley Weinberg, lector de psihologie la Universitatea din Salford, a explicat că jocul a devenit o sursă tot mai mare de anxietate pentru tinerii care se tem că vor fi etichetați drept „zgârciți” de către colegii lor. Specialista a făcut aceste observații în urma unui sondaj de opinie care a arătat că mai mult de o treime dintre angajații generației Y (35%) doresc ca această tradiție să fie interzisă la locul de muncă.
Studiul, comandat de Jobsite, a arătat că angajații tineri (26%) oferă cadouri colegilor în mod obișnuit mai scumpe decât își pot permite, în timp ce unii (17%) se simt judecați în ceea ce privește nivelul cheltuielilor.
„Spiritul de a oferi – mai ales într-o perioadă în care ar trebui să fim mai darnici și mai blânzi – este ceva ce sperăm că poate fi exprimat în mai multe moduri și merită să ne amintim că nu toți colegii au același venit.”, a spus Weinberg. Există persoane care pur și simplu nu doresc să participe la acest joc între colegi, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi nedreptățim. Milenarii sunt mai sensibili la criticile aduse, cu privire la cadouri, o parte din vină purtând-o rețelele de socialiare. Din păcate, unii dintre ei se bazează pe modul în care sunt văzuți de semenii lor.
Conform sondajului Jobsite, 26% dintre participanți au cheltuit bani din economii pentru a-și mulțumi colegii. Cu toate acestea, în ciuda tuturor presiunilor financiare și emoționale, majoritatea angajaților (61%) consideră că Secret Santa, de exemplu, este bun pentru moral, 60% dintre aceștia considerând că ajută la construirea unei relații între colegi sănătoase, în timp ce 64% afirmă că schimbul de cadouri între angajați reprezintă un semn de respect și apreciere.