Tabu
HEALTHSlider

Secretul dietei Okinawa, dieta prețuită de centenarii japonezi

Bogată în fructe de mare, legume și săracă în calorii. Această dietă, originară dintr-o insulă japoneză, este, potrivit adepților săi, cheia pentru a trăi mai mult și mai bine.

119: numărul de lumânări stinse de cel mai bătrân al planetei, japonezul Kane Tanaka, duminică, 2 ianuarie. O vârstă care amintește de cea a centenarilor insulei Okinawa, pierdută în mijlocul unui șir de insule din Marea Chinei de Est. O dietă îi poartă numele. Timp de douăzeci de ani, această dietă condensată, cu arome și texturi de toate felurile a concurat cu celebra dietă mediteraneană datorită virtuților sale nutritive. În ce constă? Care sunt beneficiile sale reale și cum să le aplici bine acasă?

Mai mult decât o dietă, un stil de viață sănătos

Înainte de a fi o dietă, Okinawa este înainte de toate un loc mitic. Această insulă japoneză aparține clubului foarte select al celor cinci „zone albastre” ale lumii, acele locuri în care avem cea mai mare speranță de viață. Aici sunt 42 de centenari la 100.000 de locuitori. Departe de a fi ținuți la pat, par mai puțin afectați de bolile legate de îmbătrânire (tulburări cardiovasculare, diabet, cancer). „Această longevitate este legată mai ales de bunul lor capital genetic și, într-o măsură mai mică, de activitatea fizică zilnică asociată cu o dietă echilibrată”, subliniază Pierre Nys, medic endocrinolog și nutriționist.

Conținutul farfuriei din Okinawai a fost popularizat datorită studiilor observatoare ale cardiologului-gerontolog Makoto Suzuki în anii 1970. „Centenarii nu mănâncă produse procesate, bogate în săruri ascunse, mănâncă puțină carne și produse lactate”, relatează Sybille Naud, nutriționist dietetician. Aceștia favorizează consumul de legume de sezon, surse de fibre, vitamine și sărace în calorii, și peștele, bogat în grăsimi nesaturate și polinesaturate, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară.”

Totul este completat de „carbohidrați lenți – orez, tăiței de hrișcă, cartof dulce, fasole azuki – care oferă energie de lungă durată”, enumeră specialistul. De asemenea, proteine ​​vegetale precum tofu, alge marine, condimente precum turmericul și ceaiul verde, cunoscute a fi antioxidanți.”

Mănâncă încet și în cantități mici

Dacă se aseamănă cu dieta mediteraneană prin bogăția sa în plante și iod, dieta Okinawa se remarcă prin moderație în farfurie. Denumit „hara hachi bun”, acest concept de mâncare japoneză constă în a-ți potoli doar 80%din foame. În mod clar, „trebuie să apară chiar înainte de a ajunge la sațietate, când simți o ușoară apăsare pe stomac”, detaliază Sybille Naud.

În principiu, acest lucru se concretizează de obicei în absența desertului. „Dacă eliminăm iaurturile dulci sau prăjiturile, aceasta va participa la pierderea în greutate și va reduce riscul de diabet de tip 2”, confirmă nutriționistul dietetician. De aici importanta de a te asculta in timpul mesei. „Okinawaienii consumă foarte multe produse semi-gătite sau crude, ceea ce favorizează mestecarea lentă și astfel se satură mai repede”, adaugă Sybille Naud.

ARTICOLE SIMILARE

Motivul pentru care Elena Chiriac a refuzat participarea la Survivor All Stars

Andreea Damian

De ce arăta așa bine Kate Middleton la nici 10 ore după naștere?

Andreea Damian

6 uleiuri naturale care estompează ridurile fine

Andreea Damian

Vedete nascute pe 19 august!

realitatea

Am testat garderoba minimalistă timp de o lună. Iată ce-am învățat!

Andreea Damian

Boala cu care Florin Piersic Jr. luptă în fiecare zi

Andreea Damian

Scrie un comentariu