Cu toate că alunițelor li se mai spune și pete de frumusețe, tot mai multe persoane se plâng de apariția lor. Åži asta pentru că nu suntem destul de informați despre alunițe și cum putem preveni ca o aluniță să devină problemă medicală. Acele alunițe care au un risc mai mare de îmbolnăvire pot fi excizate. Sună destul de periculos, dar sub atenția și îngrijirea doctorului, excizarea alunițelor nu prezintă niciun risc.
Singurul risc real este păstrarea alunițelor cu potențial malign și neprezentarea la un doctor specialist. Putem preveni foarte ușor transformarea malignă a alunițelor printr-un control dermatologic la intervale de timp regulate, asistat de o dermatoscopie digitală.
De aceea un program de prevenție adecvat trebuie să conțină o inspecție corporală completă și dermatoscopie clasică pentru descoperirea oricărei modificări cu potențial malign, apoi dermatoscopie digitală și analiza video a tuturor modificărilor suspecte de la nivelul pielii, crearea unui catalog individual cu modificările de la nivelul pielii pacientului și încadrarea acestuia într-un grup de risc și stabilirea conduitei sau a tratamentului adecvat.
Formarea unei alunițe care poate duce la cancerul de piele parcurge anumite stadii, prin urmare, depistată la timp, poate fi prevenită apariția bolii. Melanomul este o tumoră malignă de piele care, de regulă, se transformă dintr-o aluniță (nev pigmentar) care există deja la nivelul pielii.
Un melanom netratat la timp care avansează în adâncimea pielii și generează metastaze poate fi fatal în 6 luni, rata de supraviețuire de până la 5 ani a pacienților fiind de doar 6%! Factorii principali de risc sunt pielea albă, păr blond sau roșcat, cazuri de cancer de piele în familie, arsuri de soare frecvente în timpul copilăriei/tinereții, ședințe repetate la solar (radiație cu unde ultraviolete).
De asemenea, persoanele care au multe alunițe (nevi pigmentari) împrăștiați pe trunchi, membre, față, pielea capului sau mucoase sunt predispuse la apariția cancerului de piele. Marea întrebare este când ar trebui să ne prezentăm la doctor și ce simptome ar trebui să ne îndrepte către un cabinet dermatologic.
Pacienții trebuie să reacționeze imediat și să se prezinte la un medic dermatolog dacă observă modificări alarmante la nivelul alunițelor precum modificarea culorii, modificarea marginilor, creșterea sau scăderea dimensiunilor sau modificarea zonei ce împrejmuiește alunițele, mâncărime/înțepături în jurul alunițelor, sângerări, apariția de noi alunițe, în special după vârsta de 25 de ani.
Åži pentru că mulți dintre noi prezentăm măcar una dintre simptome, ar trebui să mergem la un control medical la intervale de timp regulate, pentru a preveni complicații și a păstra alunițele drept semne de frumusețe și nu surse ale unor probleme de sănătate.
Dermatologie Str. Povernei, Nr. 31-33, Et. 2, Ap. 3, Sector 1, București. Tel.: 021 317 24 40
[email protected]
www.e-dermatologie.ro