Asociaţia de parfumuri din Marea Britanie, IFRA UK, a dezvăluit că a elucidat misterul mirosului – cum ştim că este parfumul unei caise şi nu de trandafir? Ce se întâmplă în creierul nostru?
Chiar şi cu ochii închişi poţi să deosebeşti aromele, nu? Pare simplu, însă cum se realizează acest lucru era o enigmă pentru oamenii de ştiinţă… până acum. Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Ruhr arată că totul este redus la legăturile chimice facute la nivelul nasului (receptorul principal olfactiv) şi la diferite substanţe chimice din alimente, care ne permit să identificăm aromele specifice. Nasul uman are sute de receptori diferiţi pentru miros, fiecare specializat în una sau mai puţine mirosuri. Conform telegraph.co.uk, Dr. Gelis, un membru al echipei ştiinţifice ale universităţii explică “receptorul este ca o uşă blocată, care poate fi deschisă doar cu cheia potrivită.”. El şi cercetătorii săi au fost primii care arată faptul că diferite surse de miros pot activa diferite părţi ale receptărilor din nas.
Lisa Hipgrave, director IFRA UK subliniază “a şti cum reacţionează oamenii la diferite mirosuri are implicaţii importante pentru parfumieri.”
Articolul anterior
Articolul următor
2 comentarii