Semințele de chia sunt încă populare în rețetele sănătoase și delicioase. Dar știți cu adevărat care sunt beneficiile lor pentru sănătate? Iată câteva răspunsuri!
Cu siguranță ați auzit deja de aceste semințe mici care conțin multe proteine, fibre și omega -3: semințe de chia. Datorită proprietăților lor nutritive, se încadrează perfect într-o dietă echilibrată și delicioasă. Dar semințele de chia sunt și adevărate aliate pentru slăbire.
Care sunt beneficiile semintelor de chia?
Semințele de chia sunt originare din America Centrală. Sunt bogate în proteine, carbohidrați, lipide și oligoelemente. „Semințele de chia, ca și semințele de in, sunt pline de omega-3”, explică doctorul Faïza Bossy, medic generalist și nutriționist, citat de Femme Actuelle. „În aspect negru sau maro, au un gust ușor de nucă și sunt bogate în fibre, antioxidanți, calciu, magneziu, fosfor, mangan și acizi grași esențiali.”
Aceste superalimente au așadar mulți nutrienți, care le oferă beneficii nutriționale reale pentru sănătate. Astfel, semințele de chia ajută la conservarea sistemului cardiovascular, facilitează tranzitul, calmează tulburările digestive, întăresc oasele, favorizează somnul și previn anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de prostată) și diabetul. „Unii oameni le folosesc ca parte a dietelor pentru a pierde în greutate, deoarece au un efect de blocare a apetitului, la fel ca konjac.”
Cum și când să mănânci semințe de chia?
Semințele de chia sunt consumate crude deoarece nu suportă căldura. Se pot presăra, uscate și crocante, pe mâncare, de exemplu pe salată, cereale sau salată de fructe.
De asemenea, pot fi înmuiate astfel încât să se umfle la contactul cu apa și să formeze un gel de chia numit mucilagiu. Ele pot fi apoi adăugate într-un smoothie, ceai cu bule sau altă băutură. „Mexicanilor le place să le adauge la produsele lactate, dar nu ar trebui să adăugați zahăr.” recomandă Dr. Bossy.
De asemenea, este posibil să germinați semințe de chia și să mâncați acești muguri într-o salată de legume crude, într-un sandviș sau într-un fel de mâncare. Textura gelatinoasă a semințelor înmuiate poate fi folosită și pentru a înlocui ouăle în unele rețete.
Aceste seminte oleaginoase pot fi consumate dimineața la micul dejun, după ce le-ai înmuiat peste noapte în frigider în iaurt, sau în lapte vegetal pentru a face o budincî de chia, cu fructe roșii, scorțișoara sau miere.
Sursa: Tabu.RO