Tabu
CULTURE

Semiosis. Pictural. Asiluum.

Fondat în 2007 de Costin Chioreanu și Marius Costache, Asiluum este unul dintre puținele netlabel-uri românești și singurul care promovează artiști din zona underground-experimental. Mai exact, fără nici o pretenție materială, Asiluum pune la dispoziția artiștilor care se încadrează în curentele promovate de ei, studioul de înregistrări și echipamentele necesare pentru ca mai apoi, rezultatul să fie oferit gratuit ascultătorilor. Åžtiu, pare puțin ireal, dar www.asiluum.com confirmă cele de mai sus. Åži mai interesant e că Asiluum nu susțin doar proiecte muzicale românești, ci și franceze, croate sau olandeze.

Ultima lor ispravă, poate cea mai interesantă, se numește Semiosis și nu vine nici din Franța și nici din Olanda, ci din cu totul altă lume. O lume din care te-ai aștepta să iasă orice numai post-rock de cea mai bună calitate nu.

Semiosis sunt Åžerban Ilicevici și Alexandru Seidiu și, surpriză, sunt din Craiova. Deși sunt foarte tineri, s-au apucat de făcut muzică cu destul de multă vreme în urmă, fiecare fiind implicat însă în alte proiecte.
Alex aka Candelstickmaker face muzică electronică de la 18 ani (acum are 23), a lansat un album în 2007 și este o prezență constantă în line-up-urile evenimentelor de gen din România. Åžerban care are doar 21 de ani practică un punk-hardcore alături de Nihilistic, trupă cu care a concertat mai mult în Germania și Franța decât în România. Colaborarea lor a început în 2008 și a constat în câteva piese pentru coloana sonoră a unui film care n-a mai apărut, și a culminat cu Pictural, un album de doar șapte piese care a fost lansat, gratis și exclusiv online, în martie anul acesta.

Deși nu-mi place în mod deosebit să încadrez muzica în genuri, în cazul celor de la Semiosis trebuie s-o fac dintr-un singur motiv: Pictural este primul album post-rock făcut vreodată de o trupă românească. Instrumental n ntregime, cu piese lungi și aproape ambientale, discul te transpune într-o atmosferă nevrotică și apăsătoare pe care fiecare ascultător și-o asumă și o interpretează cum vrea. Fără a fi niște mari virtuozi, dar având probabil mii de ore de audiții în spate, Alexandru Seidiu (programare/tobe) și Åžerban Ilicevici (chitară/tobe) demonstrează că și în România se poate face muzică experimentală care să se ridice la nivelul celei făcute de trupe consacrate precum Mono, A Silver Mount Zion sau Explosions In The Sky.

Din nefericire, apariția acestui disc unic în sterilul peisaj muzical românesc a trecut aproape neobservată. Deși sunt conștient că Semiosis reprezintă totuși o nișă, cred că, atât cât se poate, trebuie promovați și susținuți în orice formă și pe orice suport media. Pictural se poate descărca gratuit de pe www.asiluum.com și de pe https://myspace.com/semiosisband.

ARTICOLE SIMILARE

Ada Milea vă așteaptă la Ziua Copilului – la ODEON

realitatea

CREATIVE FASHION FESTIVAL in Centrul Vechi

CHA CHA LITIX! Episodul 92. Aseară ți-am luat Cercel și azi candidez cu el

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Se pregătește un nou film Singur acasă, iar pe Twitter fanii reacționează: „Nimeni nu a cerut așa ceva”

realitatea

SHIRLEY TEMPLE a murit!

realitatea

Scrie un comentariu