Tabu: Se știe că muzica voastră este un puzzle de sample-uri. Există o logică în acest puzzle sau seamănă mai mult cu un joc? Care sunt regulile jocului?
Koop: Felurile în care se nasc cântecele sunt foarte diferite. Câteodată, cum s-a întâmplat cu „Come to Me”, sample-urile vin primele și compunem piesa asamblând puzzle-ul. Alteori, ca la „Koop Island Blues”, linia melodică vine mai întâi și apoi înghesuim sample-urile. Ce ne place la munca aceasta este simțul controlului. Poți să folosești un sample și să îl scoți a doua zi – dar nu e cazul dacă am cheltuit 5.000 de euro pe înregistrarea unei orchestre simfonice.
Tabu: Toți muzicienii scandinavi par să aibă un sunet local. Este un fapt? Sunteți conectați la muzica țării voastre sau găsiți inspirația pe alte meleaguri?
Koop: Muzica este foarte… globală. Trupele suedeze au excelat tot timpul la absorbirea diferitelor curente și la transformarea lor în pop. Poate asta este cu adevărat suedez la Koop.
Tabu: Cum arată scena muzicală suedeză? Admirați pe cineva în mod deosebit? Dacă ați alege câteva voci deosebite cu care să lucrați, cine ar fi acei oameni?
Koop: Suedia este plină de duo-uri electronice și suntem mândri să fim unii dintre pionieri, dar nu avem voci cu care să visăm să colaborăm. Totul se rezumă la piesa pe care am compus-o. În urma ei decidem cine ar fi mai potrivit ca voce. Nu ne place să lucrăm cu artiști celebri pentru că în mintea publicului există deja așteptări bazate pe piesele anterioare ale vocaliștilor, iar noi vrem să furnizăm un sentiment Koop autentic.
Tabu: Între lansările albumelor voastre trece mult timp. Ce faceți cu acel timp?
Koop: Muzica noastră este produsul unei munci grele și migăloase. A face muzică ca noi, creând piese clasice prin utilizarea de sample-uri, poate fi o operațiune foarte dificilă. A durat aproape doi ani să facem „Come to Me” pentru că ia mult timp să faci ceva să sune simplu și firesc. Dar cred că suntem diferiți de alți artiști și în alte pri-vințe. Nu simțim nevoia să fim auziți tot timpul. Vorbim doar atunci când avem ceva de spus.
Tabu: Ce se întâmplă atunci când compuneți sau înregistrați o piesă și ceva nu merge cum trebuie? Unde găsiți motivația să mergeți mai departe?
Koop: Există un sens pentru orice. Pașii înapoi pot fi foarte fructuoși și nu ne panicăm în ceea ce privește muzica. Suntem foarte mândri de cele trei albume pe care le-am făcut până acum și dacă nu mai găsim nimic nou, asta este.
Tabu: Ce vă inspiră? Sunete, piese vechi? Sau poate culori sau imagini?
Koop: Ne inspiră Jazz-ul. În lumea noastră, el este cel mai cool lucru. Dar ne inspirăm și reciproc. Magnus și cu mine suntem foarte diferiți și chiar după 12 ani, simțim aceeași energie ca atunci când am devenit prieteni.
Tabu: V-am auzit pentru prima dată într-o reclamă și am devenit interesată de munca voastră. Cred că fiecare fan are o poveste despre cum a început să vă asculte. Este una foarte specială pentru voi?
Koop: Ceea ce este important pentru noi este că oamenii își trimit unul altuia muzica noastră ca să își exprime sentimentele. Am observat că „Koop Island Blues” este trimis frecvent foștilor iubiți.
Tabu: Unde vă filmați clipurile? Care parte a nașterii unei piese, de la compunerea ei la filmarea videoclipului și până la lansarea finală vă este cea mai dragă?
Koop: Clipurile noastre sunt filmate în Stockholm, cu excepția lui „Koop Island Blues” și „I See a Different You”. Sunt două momente de care ne bucurăm foarte tare. Există tot timpul un moment, în studio, când eu și Magnus simțim pentru prima dată cum va fi un cântec și deși piesa nu este finisată, avem acel sentiment Koop care este reprezentativ pentru toate melodiile noastre. Atunci petrecem vreo două ore sărind, îmbrățișându-ne și râzând. Al doilea moment vine când cântăm live și vedem reacțiile oamenilor aflați în primul rând.