Dacă aduni cele 94 de episoade ale serialului, ajungi la vreo 47 de ore de confesiuni, dezbateri, hohote de râs, cafele, brioșe, cocktailuri Cosmopolitan, pantofi și rochii uimitoare, bărbați greșiți, New York, decizii neinspirate, job-uri, plimbări în parc, sex și, de aici, iar bărbați. De cele mai multe ori greșiți.
Åži pe lângă toate acestea, patru femei absolut fantastice, nu pentru că ar fi mai frumoase, fericite, bune, inteligente decât altele, ci pentru faptul că sunt ca fiecare dintre noi, că ne putem recunoaște lejer, cu puțin curaj, în fiecare dintre ele. Îmi amintesc că am văzut primele episoade în casa unor prieteni și că m-au șocat.
Dar nu numai pe mine, ci au șocat o lume întreagă. Limbajul extrem de deschis, modalitatea cinică de a trata orice fel de probleme, felul în care cele patru eroine înțelegeau să își trăiască viețile erau o noutate. Astăzi, stilul lor de viață a devenit un reper, poate pentru că, într-adevăr, este unul aspirațional, dar și pentru că venise momentul la care femeile erau pregătite de o schimbare. Marele câștig pe care l-a adus filmul a fost faptul că a reușit să transforme lucrurile care păreau tabu la momentul apariției filmului în lucruri absolut normale.
Serialul nu a schimbat numai mentalități, ci ne-a schimbat și garderobele: orice fashionista are astăzi în dulap cel puțin o floare asemănătoare celor purtate de Carrie Bradshaw în sezoanele 2 și 3; pantofii de la Manolo Blahnik și Jimmy Choo au devenit declarații de stil (și au înregistrat vânzări uriașe după promovarea lor în serial); rochiile Dolce & Gabbana sau Dior combinate cu accesorii cumpărate în târguri sau magazine vintage au făcut legea în afara podiumurilor de prezentare.
Ca o adevărată fană, recunosc că m-am gândit la ce ar face Carrie, cel puțin o dată, când am găsit o pereche de pantofi care mi-au făcut inima să bată mai tare, deși erau extrem de scumpi și cu un număr mai mari. Åži Carrie din interiorul meu, cea cu care voiam cu orice preț să semăn, m-a făcut să îi cumpăr. Tot lui Carrie i se datorează și schimbarea statutului de jurnalist. Dacă, până la ea, nu era un lucru extraordinar să lucrezi în presă, ea este cea care ne-a făcut pe multe să ne gândim că există lucruri mai cool decât să fii model, actriță sau rock-star.
Poți să fii, ca și ea, o scriitoare care stă în vârful patului și tastează rapid la un computer Apple, cu gândul la prietenele ei și la seara dinainte. Pentru că serialul a avut un impact imens, a devenit obiect de studiu. Celebra MIT (Massachusetts Institute of Technology), universitățile din Chicago și Wisconsin și altele pe lângă ele au adăugat în programă cursuri despre „Sex and the City“, care includ vizionări și dezbateri. Anul acesta „Sex and the City“ împlinește 10 ani, pe care îi sărbătorește cu premiera filmului.
Cele patru personaje nu mai sunt atât de tinere, dar sunt la fel de optimiste și la fel de exemplare pentru mine. În anii aceștia am revăzut serialul de nenumărate ori: când eram tristă și aveam nevoie de motivație, când îmi lipseau prietenele pe care le-am lăsat acasă atunci când m-am mutat din oraș, când m-am îndrăgostit și aveam nevoie de un sfat sau de înțelegere, când îmi lipsea inspirația pentru un text sau pentru un outfit.
Mi-a luat doi ani să îmi fac curaj să mă uit la ultimele două episoade, pentru că mi se părea că totul se termină prea devreme și că mai sunt încă multe lucruri de povestit. Am văzut, în cele din urmă, finalul, și am suspinat și eu cu un zâmbet, împreună cu Carrie, la ultimul cuvânt din serial: „Fabulous!“