Toamna s-a instalat deja și sezonul ciupercilor de pădure a început! Cu toate acestea, nu toate speciile sunt comestibile. Iată cinci greșeli pe care nu ar trebui să le faci ca să eviţi riscul de otrăvire.
Vândute fără autorizaţie şi cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morţii. În fiecare an se înregistrează cazuri de persoane intoxicate cu ciuperci otrăvitoare, asta pentru că, deşi pieţele sunt pline de ciuperci vândute conform legii, încă se practică o comercializare ilegală, la colţ de stradă.
Specialiştii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate şi doar dacă sunt însoţite de certificate. Iar, dacă începem să ne simţim rău după ce am mâncat ciuperci, să ne adresăm de urgenţă medicilor. O singură ciupercă otrăvitoare poate omorî o întreagă familie.
Culegerea ciupercilor: cele cinci greşeli de evitat dacă nu vrei să te otrăveşti
Indiferent dacă eşti un culegător profesionist sau ocazional, este esențial să rămâi vigilent. Iată cinci lucruri pe care să nu le faci pentru a evita orice risc de intoxicație:
consumi ciuperci identificate printr-o aplicație de recunoaștere a ciupercilor de pe un smartphone, având în vedere riscul mare de eroare;
mănânci ciupercile crude. Experţii recomandă să le găteşti timp de 20 până la 30 de minute într-o tigaie sau 15 minute în apă clocotită;
consumi ciuperci comercializate de neprofesioniști, „pe furiș”;
nu te speli pe mâini;
culegi ciupercile care nu s-au terminat de format.
Dacă observi simptome precum dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, după consumul de ciuperci, este recomandat să apelezi medicul.