Din carnea de miel se pot prepara: bors de miel, friptura de miel la tava, costite de miel la cuptor, miel cu tarhon si lamaie, cap de miel la cuptor, stufat de miel, drob de miel etc.
CATEVA SFATURI PRACTICE:
Mielul trebuie sa fie de cel putin 9 kg in carcasa;
Mielul nu se spala, se sterge cu o carpa aspra, iar pe dinauntru se sterge cu o carpa inmuiata in apa si otet;
Pentru a-i da savoare, se foloseste rozmarin verde;
Inainte de a fi introdus la cuptor, se freaca cu ulei, sare grunjoasa, si se da cu piper si cimbru si se lasa la rece cel putin 4 ore;
Pentru a-i da un gust deosebit sosului format in urma coacerii mielului, se pot adauga 2-3 bucati de file de anchois, acestea intensificand aroma mielului;
Timpul de coacere este aproximativ 13 minute pentru fiecare 450g de carne plus 20 minute (Ex: pentru 2 kg de friptura, se lasa 13min*(4,44*450g=2kg) + 20min = 75 minute) la o temperatura de 190 g Celsius
In tava in care se pregateste friptura se poate pune ceapa taiata felii, bucati de ardei gras si rosii;
Se foloseste supa de legume care se poate completa in functie de timpul de coacere;
Drobul de miel se va face din organe de miel fierte, taiate cubulete si amestecate cu verdeata, ceapa, usturoi verde, ou si pesmet; in lipsa prapurului, in tava se poate pune hartie de pergament unsa cu ulei sau se pot folosi foi de clatite;
Recomandam pentru prepararea stufatului sa se foloseasca tarhonul proaspat;
Borsul de miel trebuie sa fie acrit cu bors cat mai natural, si aromat cu leustean;
PULPA DE MIEL UMPLUTA
– pulpa de miel
– 2 legaturi ceapa
– 2 legaturi usturoi verde
– sare, piper
– cimbru
– 100 ml ulei
– 200 ml supa
– 100 ml vin alb
– optional, 200g bacon (pentru impanat)