Tabu
HEALTH

Sfaturi utile ce te pot ajuta să te menții în formă iarna – cum te antrenezi când e frig

Experții spun că putem folosi temperaturile scăzute în avantajul nostru, ba chiar să ne îmbunătățim forma fizică.

 

Potrivit specialiștilor, chiar dacă temperaturile scăzute pot afecta temporar performanța prin încetinirea nervilor și a mușchilor, corpul răspunde generând căldură proprie prin activarea grăsimii brune și intensificarea arderii caloriilor. Astfel, adaptarea la frig poate contribui la o sănătate cardiovasculară mai bună și la un metabolism mai activ.

Pentru a profita de beneficiile mișcării pe timp de iarnă, experții recomandă cinci strategii esențiale: îmbrăcămintea stratificată, din materiale respirabile și rezistente la vânt, o încălzire ușoară înainte de a ieși în frig, protecția suplimentară cu mănuși și accesorii pentru față, expunerea treptată la frig pentru a crește rezistența și hidratarea corespunzătoare.

În zilele reci, îmbrăcămintea în straturi subțiri te ajută să ajustezi ușor hainele în funcție de cât de cald sau frig simți. „Alege haine puțin mai largi, care creează mici buzunare de aer între straturi pentru a păstra căldura, dar care sunt și respirabile și rezistente la vânt”, recomandă Kennedy.

Acest sfat este esențial mai ales pentru cei care se deplasează cu bicicleta, pentru că, din cauza vântului, frigul devine mai intens. Pentru stratul de bază, poliesterul sau lâna merinos sunt ideale, deoarece absorb transpirația și o transportă spre stratul exterior, menținând pielea uscată și confortabilă.

Alte accesorii utile includ ochelari de sport cu lentile clare, ce reduc lăcrimarea ochilor din cauza vântului rece. Pentru protecția pielii, aplicarea unui strat subțire de Vaselină pe buze și căile nazale ajută la reducerea expunerii la frig.

Mănușile sunt indispensabile, dar ia în considerare modelele cu un singur deget (de tip „mitene”), care păstrează mai bine căldura prin menținerea degetelor împreună. În plus, o eșarfă, un fular, un șal sau alte articole cu guler înalt (balaclava, snood sau eșarfă tubulară) sunt o investiție excelentă pentru a-ți proteja fața de gerul aspru al iernii.

Respirarea aerului rece poate stimula termoreceptorii (terminațiile nervoase responsabile cu percepția temperaturii) din căile respiratorii superioare, ceea ce poate provoca bronhoconstricție sau o senzație de sufocare ușoară în timpul efortului. Pentru a preveni acest disconfort, acoperă-ți gura și nasul.

Înainte de a ieși din casă, începe încălzirea în interior. Expunerea la frig determină corpul să reducă fluxul de sânge către extremități, iar odată ce vasele de sânge se contractă, este greu să le relaxezi din nou. După ce ai terminat încălzirea, ce urmează? Deși pregătirea adecvată a corpului prin îmbrăcăminte stratificată și mișcare ușoară poate rezolva multe dintre provocările fiziologice, există și obstacole mecanice de care trebuie să ții cont. În timpul iernii, riscul de accidentări crește, nu doar din cauza suprafețelor alunecoase, ci și din cauza faptului că frigul afectează mușchii și nervii, diminuând astfel performanța neuromusculară. Membrele, în special, sunt mai vulnerabile din cauza raportului mare între suprafața lor și masă.

Un alt aspect esențial este hidratarea, adesea neglijată în sezonul rece. Deși transpiri mai puțin, aerul uscat și respirația intensă în frig pot duce la pierderi semnificative de apă. „Este important să continui să te hidratezi chiar și pe timp de iarnă, atât pentru a menține nivelul de apă din organism, cât și pentru sănătatea plămânilor”, recomandă experții.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Noi studii arată că țigările electronice ar putea fi chiar mai nocive pentru inimă decât țigările obișnuite

realitatea

Dieta pentru un stomac plat

realitatea

Dieta care inversează procesul de îmbătrânire

Andreea Damian

Alimentul-minune pentru Postul Crăciunului

Andreea Damian

Dieta pe puncte!

realitatea

De ce persoanele cu ochi căprui sunt mai afectate de depresia de iarnă

Andreea Damian

Scrie un comentariu