Multe femei se balonează din când în când, dar pun problema pe seama mesei prea încărcate sau a gustării luate pe fugă între mese. Acest aspect ar putea fi însă parte dintr-o problemă mai mare.
Balonarea este simptomul principal al cancerului ovarian, după ce cercetările recente au arătat că 50% dintre femei îl ignoră, alegând să se trateze acasă cu un iaurt probiotic în loc să se adreseze medicului când simte că ceva nu e în regulă. Adesea ne grăbim să ne autodiagnosticăm și ajungem să dezvoltăm boala fără să știm.
„Dacă femeile cunosc simptomele cancerului ovarian, cum ar fi balonarea persistentă și sunt capabile să descopere legătura cu cancerul ovarian încă de la stadiile incipiente ale bolii, vor fi salvate”, a explicat Annwen Jones, director executiv al Target Ovarian Cancer.
“Simptomele cancerului ovarian nu sunt neapărat ușor de observat, deoarece acestea pot fi vagi”, a explicat Martin Ledwick, de la Centrul de Cercetare al Cancerului din Marea Britanie.
Dacă aveți stări de balonare care persistă de peste 3 săptămâni, mergeți la medic și faceți analizele corespunzătoare, mai ales dacă aveți peste 50 de ani sau avei un istoric de familie cu cancer mamar sau ovarian.
Alte simptome ale cancerului ovarian
- Durere lombară, abdominală sau abdomino-pelvină;
- Simptome gastrointestinale: eructații, indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree.
- Hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză;
- Apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate;
- Dispareunie (durere în timpul actului sexual);
- Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;
- Astenie;
- Tulburări urinare: micțiune iminentă, arsuri la urinat
- Scădere neintențională în greutate;
- Dispnee (dificultate în respirație);
Factorii de risc
- Istoricul în familie – între 10 și 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să facă această boală
- Vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârstă peste 50 de ani, care au intrat la menopauză
- Absența nașterilor precum și debutul menstruației la o vârstă mică (sub 12 ani), dar și instalarea tardivă a menopauzei
- Administrarea terapiilor cu hormoni
- Sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc crește prin secreția crescută de hormoni de testosteron.