Tabu
HEALTHSlider

Slabeste sanatos – Echilibrul alimentar sau Formula 421

Pentru a avea rezultate bune, in orice cura de slabire este necesar sa se pastreze un echilibru intre diferitele componente si ingrediente care alcatuiesc meniul zilnic.

Acest lucru asigura organismului nutrientii necesari, vitaminele si mineralele care sunt necesare intr-o stare normala de sanatate. In principal, este vorba despre cele trei mari familii de ingrediente: glucidele, proteinele si lipidele.

Ce este formula 421?

Nutritionistii occidentali discuta tot mai mult in ultima vreme despre asa numita formula 421 – GPL, care ar asigura un echilibru alimentar pentru o persoana sanatoasa. Cum se traduce aceasta formula? Foarte simplu: cifrele 4, 2 si 1 reprezinta numarul de parti din fiecare dintre familiile de G = glucide, P = proteine si L = lipide. Acestea trebuie sa intre obligatoriu in compozitia fiecareia dintre cele trei mese principale: mic dejun, pranz si cina.

Acest raport 421 intre principalii nutrienti asigura un echilibru pentru un organism sanatos. Orice dezechilibru in acest raport, poate duce la aparitia unor stari de boala. Cu alte cuvinte, indiferent daca alcatuim meniul pentru micul dejun, pranz sau cina, trebuie sa respectam formula de 4 parti de glucide, 2 de proteine si 1 de lipide.

Glucidele, proteinele si lipidele pot fi alese fie dintre ingredientele vegetariene, fie dintre cele animaliere. Trebuie sa tineti cont, atunci cand le alegeti, de starea de sanatate, de sfaturile medicilor legate de o eventuala afectiune pe care o aveti si, bineinteles, de propriile preferinte.

Atunci cand ne propunem sa incepem un regim de slabire, trebuie neaparat sa avem in vedere acest raport 421, dar sa alegem dintre alimentele apartinand acestor clase doar pe acelea care ne ajuta sa slabim. Un regim de slabire in care vom avea atat vegetale, cat si produse animaliere are sanse mai mari sa asigure echilibrul metabolismului, stiut  fiind faptul ca anumite produse animaliere, de exemplu, sunt mult mai usor procesate in timpul digestiei, ca asigura o formula mai completa de vitamine si minerale. Unele produse vegetale au o formula mai saraca in acesti nutrienti.

Care sunt produsele din fiecare categorie?

In categoria glucidelor intra: fructe si legume proaspete si gatite, fainoase si fecule (cartofi, castane, legume uscate), produsele de cofetarie si patiserie, zaharul, mierea, gemuri, dulceturi.

In categoria proteinelor intra: lactatele, branzeturile, mezelurile, carnea, pestele, ouale, legumele uscate, soia.

In categoria lipidelor intra: untul, untura, uleiul, smantana, margarinele, fructele oleaginoase.

Pentru curele de slabire, vom alege alimente mai „light” din aceste categorii.

Alimente interzise: alimentele bogate in glucide si lipide, alcoolul.

Alimente permise in cantitate limitata: untul, uleiul, fructele, painea, branzeturile, ouale.

Alimente permise fara restrictii: carnea slaba, pestele, lactatele degresate, legumele verzi, salatele.

Vezi si: 

http://www.tabu.ro/intelege-ti-propriile-emotii-asculta-ti-corpul/ 

http://www.tabu.ro/mici-bucurii-cu-cipi-stevia-zero-calorii/ 

https://www.tabu.ro/dieta-pentru-un-stomac-plat/

ARTICOLE SIMILARE

Trucuri simple de beauty pe care le poți face acasă

Andreea Damian

Celine Dion, apel disperat către Drake: „Te rog. Nu face asta”

Andreea Damian

Cum a scris Chuck Palahniuk – Fight Club: „Niciun capitol nu a fost mai lung decât un videoclip”

realitatea

Importanta interventiei precoce in autism

realitatea

Șapte ceaiuri recomandate de nutriționiști care te ajută să slăbești

Andreea Damian

Confort garantat | Cele nouă modalități de a purta blugi primăvara

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu