Studii medicale recente aprobă faptul că în timpul unei crize de nervi, arterele carotide – responsabile cu irigarea cu sânge a capului și gâtului – se dilată. Fluxul mare de sânge la creier este rezultatul a ceea ce numim ”migrenă”. Oamenii de știință au testat reacțiile cerebrale la stresul mintal pe un eșantion de 58 de voluntari cu stare bună de sănătate, cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani.
S-a descoperit în toate aceste cazuri că stresul mintal duce la vasodilatație – relaxarea vaselor ce conduc sângele la cap – împreună cu creșterea fluenței de sânge la creier. Oricum, cei ce aveau, de fel, presiunea sângelui mare nu au înregistrat diferențe de creștere a fluxului de sânge când erau nervoși. Tasneem Naqvi și Hahn Huynh from de la University of Southern California și Cedars-Sinai Medical Centre au conceput teste în așa fel încât erau menite să îi enerveze pe voluntari.
Cercetătorii au folosit apoi ultrasunete pentru a măsura efectele asupra arterei carotide și a unei artere ce duce la cap. Rezultatele au fost ulterior publicate in Ultrasound Cardiovascular journal.
Text de Alina Greavu