Vă mai aduceți aminte când părinții ne obligau să dormim după-amiază, iar noi nu voiam nici în ruptul capului? Părinții aveau dreptate și nu voiau decât să ne ajute! Somnul de după amiază este foarte benefic pentru activitatea neurologică și starea de sănătate a creierului.
Astfel, o jumătate de oră sau o oră de somn imediat după masa de prânz măresc capacitatea creierului de a învăța, înțelege și reține informații noi în orele care urmează somnului.
Dacă vi se pare ciudat sau anormal să faceți acest lucru în mijlocul zilei, e bine să știți că multe dintre mințile luminate ale lumii aveau acest odihnitor obicei. Margaret Thatcher spunea că nu doarme mai mult de 4 ore pe noapte, dar că doarme în fiecare zi 30 de minute la amiază. Exact același obicei îl aveau și Bill Clinton și Winston Churchill. Alți somnoroși celebri la orele amiezei mai sunt J.F. Kennedy, Ronald Reagan, Florence Nightingale și Albert Einstein.
Efectele miraculoase ale unei reprize scrurte de somn peste zi au fost demonstrate în urma unui studiu efectuat în California pe 39 de studenți care au fost împărțiți în două grupuri. Grupul care a dormit a dovedit capacități de învățare substanțial mai ridicate decât celălalt grup. Una dintre explicațiile cele mai simple ale acestui fapt ar fi că somnul șterge din elementele nefolositoare, dar înmagazinate pe termen scurt, lăsând, astfel loc unor noi informații.
Așa că, chiar dacă sunteți la muncă, dar aveți posibilitatea, dormiți o jumătate de oră la prânz. În Anglia acest lucru este foarte la modă în pauza de masă. Angajații mai multor firme vin la serviciu cu un fel de preșuri moi, pe care trag un pui de somn în pauză de prânz pe care, altfel, și-ar fi petrecut-o bârfind.