Tabu
CULTURESlider

Soul ⎥ Poezie, metafizică și jazz în noul film de animație creat de Pixar/Disney

Soul, o poveste metafizică despre un pianist frustrat și, totodată, un suflet rebel. Noul film de animație creat de studiourile Pixar și produs de Disney are toate motivele să-i încânte atât pe cei mici, cât și pe adulți. 

Disponibil online pe platforma video Disney+ din 25 decembrie, Soul este noul film de animație creat să-i fascineze, deopotrivă, pe copii și părinți. La finalul unui an pandemic, această producție cinematografică inedită atât ca grafică, cât și ca mesaj este o invitație la a explora cea mai misterioasă latură a umanității. 

O poveste metafizică pentru 2020 

Joe este un pianist new-yorkez care trăiește pentru jazz și se complace într-o viață banală ca profesor de muzică la o școală gimnazială. După ani de decepții, reușește în sfârșit se se alăture unui grup de muzicieni și să ia parte la concertul vieții sale. Din nefericire, o clipă de neatenție îi este fatală. 

Ajunge în Lumea de După și, printr-o împrejurare ieșită din comun, se trezește în Lumea de Dinainte. În acest loc indescriptibil, noile suflete își formează personalitatea, caracterul și trăsăturile specifice înainte de a fi trimise pe pământ. 

Decis să se întoarcă în lumea reală, Joe îl înlocuiește pe 22, un suflet rebel, care refuză să se încarneze într-un trup omenesc și rezistă cu tenacitate multor mentori faimoși, de la Ghandi la Newton, trecând chiar și pe la boxeurul Muhammad Ali. 

Premisa acestui film de animație impresionează din primul moment, fiindcă aduce în discuție tema morții și indicibilul mister al vieții. Gravitatea subiectului, îmbrăcat în forma ludică a animației, capătă mai multă profunzime la finele unui an ca 2020, plin de încercări, frici și incertitudini, în care moartea și-a făcut simțită prezența mai mult ca oricând în destinul societății postmoderne. 

Soul a luat ființă din interogațiile regizorului Pete Docter: „Încă de la naștere, oamenii au personalități atât de distincte. Cum este posibil în contextul în care abia am ajuns pe pământ? De ce avem trăsături de caracter predefinite?” Altfel spus, Soul este un film de animație care pornește de la întrebările esențiale: de unde venim, cine suntem și care ne este destinul, dacă există unul…

Cei mari vor vedea în alăturarea celor două personaje, Joe și 22, o poveste cu substrat filosofic. În timp ce primul este un existențialist, al doilea pare, mai degrabă, nihilist. Soul este o invitație la reflecție, care reiterează importanța de a ne bucura de miraculoasele lucruri mărunte ale vieții. 

Cei mici vor fi încântați să pășească într-o lume inefabilă a întrebărilor existențiale și probabil că filmul îi va stimula pe copii să abordeze acest subiect cu adulții. Soul este un film adresat și adolescenților, care își caută locul în societate și sunt asaltați de îndoieli. 

„Am depus o energie nebună în pasiunea mea, care este animația, dar nu a fost suficient pentru a atinge fericirea. Soul refuză cultul performanței și susține că, pentru a fi fericit, nu este neapărată nevoie să reușești și să strălucești cu orice preț. Puteți fi voi înșivă.”, pledează Pete Docter, regizorul și scenaristul filmului Soul.

O grafică abstractă insolită 

© 2020 Disney/Pixar

Pete Docter a promis, încă din toamna lui 2019, că vom fi luați prin surprindere de aspectul acestei Lumi de Dinainte. Nici ca ar fi putut să o spună mai bine. În încercarea de a imagina un răspuns la interogațiile existențiale, Soul împinge limitele creației, provocându-i pe graficienii de la Pixar să meargă pe tărâmul artei abstracte. 

Sufletele din universul Soul arată ca niște picături, în timp ce responsabilii acestei lumi premergătoare realității noastre, numiți Michael, au niște siluete translucide, din care doar contururile se disting cu precizie. Sunt realmente niște linii vivante!

Fețele lor apar mereu diferit, în funcție de unghiul din care sunt privite. Pentru această idee fantezistă, Pixar a dezvoltat o nouă tehnologie care implică un nou tip de curbe, permițându-le animatorilor să le activeze și dezactiveze individual, în funcție de necesitate. 

Conturul fiecărui Michael este compus dintr-o simplă tușă albă și luminoasă, de-o asemănare izbitoare cu creaturile imaginate de artistul italian Osvaldo Cavandoli, creatorul faimoasei animații La Linea. De partea sa, Pete Docter a citat, în propria documentare, influența unora ca Picasso, Calder sau Brâncuși. 

Acești Michael trăiesc într-un vast campus fantastic, colorat în roz și azuriu. Aici domnește perfecțiunea matematică. Este un spațiu cu reminescențe psihedelice, care trimit cu gândul la mișcarea New Age. De cealaltă parte, New York-ul în care locuiește Joe este un oraș călduros și vibrant, plin de culori aprinse. Documentariștii de la Soul au pornit de la imaginea cartierului Queens, a cluburilor, școlilor și străzilor sale. 

O coloană sonoră fabuloasă  

© 2020 Disney/Pixar

„Jazzul este o metaforă muzicală evidentă: este regatul improvizației, fără partitură, la fel ca viața însăși.”, subliniază Pete Docter. Din punct de vedere muzical, stilul practicat de Joe se apropie de cel al lui Herbie Hancock. Ideea coloanei sonore a fost să le vorbească atât adevăraților cunoscători de jazz, cât și generațiilor tinere despre spontaneitatea și sensibilitatea acestui gen muzical născut în suburbiile afro-americane. 

Doring să reprezinte jazzul într-o manieră cât mai autentică, Pete Docter, co-scenaristul său Kemp Powers și producătorii lor au apelat la profesioniști ca Herbie Hancock, Daveed Diggs, Ahmir Thompson și Terri Lyne Carrington. Recomandările acestora au venit în sprijinul coloanei sonore imaginate și realizate de Jon Batiste. Muzicianul a semnat compoziția și aranjamentele muzicale pentru toate titlurile melodiilor de jazz care se regăsesc în film.

În același timp, Trent Reznor și Atticus Ross, din grupul rock Nine Inch Nails, colaboratori apropiați ai lui David Fincher, s-au ocupat de crearea universului sonor din lumea sufletelor. Grație sintetizatoarelor, douul a reușit să realizeze distincția dintre cele două regiuni nepământene: Lumea de După și Lumea de Dinainte, fiecare beneficiind de propria sa identitate muzicală. 

ARTICOLE SIMILARE

Halah Al Hamrani, prima boxeră din Arabia Saudită se bate pentru drepturile femeilor în islam

Andreea Damian

Dorian Popa și-a luat mașina de lux la care visa. Cât a costat? A plătit-o cu banii jos

Andreea Damian

Împărtășește muzica oriunde

realitatea

S-a făcut un top al țărilor cele mai nefavorabile pentru expate și România e acolo

realitatea

acest loc rămâne liber | Expoziție experiment vizual – poezie – sunet

Andreea Damian

Larisa Drăgulescu îşi schimbă orientarea sexuală

Andreea Damian

Scrie un comentariu